Grebeníček: Grossova vláda si vyslovení důvěry nezaslouží

Koaliční vláda ČSSD, KDU-ČSL a US-DEU pod vedením Stanislava Grosse bude pokračovat v chybách bývalého kabinetu, který vedl Vladimír Špidla. Vyslovení důvěry si proto nezaslouží. Prohlásil to předseda KSČM Miroslav Grebeníček při jednání sněmovny. Podle něj není nejmenší důvod věřit, že koalice ve staronovém složení a pozměněná vláda budou předvádět něco jiného než doposud, že nebude zapomínat na své sliby. "Tento koaliční kabinet je opakovaným pokusem popřít výsledek voleb 2002 do Poslanecké sněmovny. Takovéto vládnutí dává možnost neplnit řadu slibů (volebního) programu," uvedl Grebeníček Poukázal na to, že levicoví voliči vyslali do sněmovny celkem 111 poslanců ČSSD a KSČM. Grossův kabinet se může opřít jen o 101 poslanců. "Taková vláda si vyslovení důvěry nezaslouží," prohlásil šéf komunistů. Grossova vláda ve svém programu nenavrhuje podle Grebeníčka nic konkrétního pro zvýšení hospodářského růstu, snížení státního dluhu či problémů s nezaměstnaností. "V programovém prohlášení vlády jsou slova; skutky a výsledky budou - vše tomu nasvědčuje - jiné," prohlásil Grebeníček. Grossův kabinet podle něj stejně jako Špidlova vláda využívá v programu celou řadu obecných frází, například v pasážích o vědě, výzkumu či školství. Předseda US-DEU Pavel Němec sestavení staronové koaliční vlády po Špidlově rezignaci podle očekávání obhajoval. "Nechtěli jsme řešení, ze kterého by profitovali lidé z KSČM," poznamenal. Řešení nenabídla ani opoziční ODS, neboť její koncept předčasných voleb a slova o tom, že nynější systém voleb do sněmovny nedává šanci na vytvoření stabilní situace v parlamentu, je protimluv, prohlásil Němec. "Dokážeme, že v programovém prohlášení nejsou žádná planá slova," přislíbil. Dodal, že úspěšnost koaliční vlády by měli posoudit voliči v roce 2006.

Místopředseda ODS Petr Nečas uvedl, že Gross slíbil obměněnou a ztenčenou vládu, která bude mít tah na branku. "Skutečným cílem této vlády je politické přežití," prohlásil Nečas. Připomněl také, že Grossova vláda má o jednoho ministra víc než Špidlova a nových tváří je v ní jen šest. Vyčetl novému kabinetu, že se rozhodl "slepě následovat nešťastnou politiku EU". Nečas nazval Grossův tým "vládou oběti, neboť obětovala svého předsedu a chce nyní obětovat dva roky času ve svůj vlastní prospěch a prebendy stávající vládní koalice".

Tato vláda už přesvědčivě dokázala, co nedokáže, pokračoval místopředseda Poslanecké sněmovny Ivan Langer (ODS). Podle něj vládní koalice slibuje zlepšení tam, kde sama zavinila zhoršení. Jako příklad uvedl oblast korupce. Vláda ve svém prohlášení slibuje podle Langra něco, aniž uvádí, z čeho chce své sliby financovat. "Tato země potřebuje silnou pracovitou vládu, jejíž existence nebude postavena na jednom lháři a na jednom opilci. Tato vláda takovou vládou není a od nás důvěru nedostane," prohlásil Langer.