Přehled tisku

Předseda US-DEU a ministr spravedlnosti Pavel Němec, foto: ČTK
0:00
/
0:00

Středeční český tisk se věnuje především současnému dění kolem vládní krize. Lidové noviny a Mladá fronta Dnes kritizují postoj, který k řešení patové situace na české politické scéně zaujala US-DEU. Hospodářské noviny a Právo se pak v této souvislosti mimo jiné zamýšlejí nad možnou rolí komunistů.

Předseda US-DEU a ministr spravedlnosti Pavel Němec,  foto: ČTK
Středeční český tisk se věnuje především současnému dění kolem vládní krize. Lidové noviny a Mladá fronta Dnes kritizují postoj, který k řešení patové situace na české politické scéně zaujala US-DEU. Hospodářské noviny a Právo se pak v této souvislosti mimo jiné zamýšlejí nad možnou rolí komunistů.

Lidové noviny kritizují nedávné vystoupení předsedy US-DEU a ministra spravedlnosti Pavla Němce k vládní krizi. Jako hlas z Marsu zní jeho výzva prezidentu Klausovi, aby vydal ujištění, že v případě demise celé vlády pověří sestavením nové vlády zase někoho ze sociální demokracie, píší Lidové noviny. Podle listu by v případě odchodu Němce a ministra obrany Karla Kühnla z vlády mohla US-DEU ještě na politické scéně sehrát významnou roli, a případně si tak i vylepšit volební preference a uspět ve volbách. Legrační exhibice, jakou předvádí Pavel Němec, jen urychlují odchod unie do nicoty, domnívá se komentátor Lidových novin.

Postoj unionistů se nezamlouvá ani Mladé frontě Dnes. Strana, která se pořád vydává za liberální a téměř pravicovou, drží v křesle nedůvěryhodného levicového předsedu vlády, který týdny cirkusovým a nepřijatelným způsobem vysvětluje své majetkové poměry a podnikání své manželky, píše komentátor Mladé fronty Dnes.


Hospodářské noviny se nedomnívají, že hrozí případný nástup komunistů k moci. Za "nemravné" však deník považuje jakékoli spojenectví s KSČM či přijímání jejich podpory. Poločas rozpadu vlády bude poměrně krátký a za několik dnů může být ještě mnohem kratší. Mílovými kroky směřuje situace k předčasným volbám nebo k rezignaci Stanislava Grosse, soudí Hospodářské noviny. Podle listu také každé řešení krize povede ke ztrátě vlivu a dezintegraci ČSSD.

Komentátor deníku Právo se zamýšlí nad současným postavením KSČM v české společnosti a na politické scéně. Na pozadí historických událostí vykresluje nástup komunistů k moci v poválečných letech. Připomíná také, kolik lidí prošlo jejich řadami. Polistopadový útěk od KSČ probíhal intenzivně, ale poměrně krátce. Dnes pozorujeme návrat voličů ke KSČM, píše deník. Tomuto trendu pak podle něj nedokázal čelit ani Václav Havel, ani Václav Klaus a ani Miloš Zeman. Dveře do očistce pootevřel komunistům hříšný anděl Kalousek. Nebýt jeho hrátek, mohla by koaliční vláda pokračovat a čerti by dál pokřikovali od kotlů, píše obrazně deník Právo.


Tentýž list se také vrací k případu odvolané ředitelky vězeňské služby Kamily Meclové. Podle něj neměl ministr spravedlnosti Pavel Němec Meclovou odvolávat v době, kdy je pravděpodobně těsně před odchodem ze svého úřadu. Deník Právo dále porovnává přínos a některé zápory bývalé ředitelky českých věznic a pochybuje o správnosti jejího odvolání.


Pokud vláda prodá státní podíl v Českém Telecomu španělské firmě Telefónica, manažeři a představenstvo podle Hospodářských novin dostanou v létě odměny, kvůli nimž čelili ostré kritice některých politiků i části ekonomů. Celková výše prémií, které si rozdělí zhruba 34 lidí, přesáhne 300 milionů korun, píše list. Ředitel Telecomu Gabriel Berdár je přesvědčen, že hospodaření firmy a předpokládaný výsledek privatizace vyplacení odměn jednoznačně ospravedlňují. "Hodnota společnosti se za 15 měsíců zvýšila o víc než 100 procent. A nikdo si ani v nejdivočejších snech nepředstavoval, že za 51 procent dostane stát 83 miliard korun," řekl Hospodářským novinám. Deník připomíná, že dva motivační programy - jeden pro vrcholové manažery a druhý pro představenstvo - schválily valná hromada a dozorčí rada firmy jako motivační nástroj pro manažery, aby před prodejem státního podílu co nejvíc zhodnotili majetek Telecomu. Někteří politici i ekonomové ale zpochybňovali výši prémií a také skutečnost, že je má dostat i dozorčí rada. Ta o ně nakonec po zásahu ministra financí přišla, píší Hospodářské noviny.


Vicepremiér pro ekonomiku Martin Jahn,  foto: Zdeněk Vališ
Návrh vicepremiéra pro ekonomiku Martina Jahna snížit od příštího roku výrazně daně všem lidem je v popředí pozornosti ekonomických komentářů tisku. Podle Mladé fronty Dnes je každé ohlášení nižších daní v Česku třeba přivítat. Její komentátorka ale upozorňuje, že Jahnův návrh nemá podporu ministra financí Bohuslava Sobotky. Člověk už ztrácí přehled, jakou daňovou představu Grossova vláda vlastně razí. Nejpravděpodobnější vysvětlení: žádnou, neboť Grossova vláda už se sype, píše. Ale spočítejme si s možnými výhodami i ztráty, pokud by jakýkoliv návrh Sněmovnou prošel. Stanislav Gross si hodlá zachránit premiérský krk vyděračkou kličkou: právě s daněmi spojí hlasování o důvěře v kabinet. Poslanci a s nimi nepřímo i občané dostanou na výběr: nižší daně s Grossem, vyšší bez Grosse. Premiér už v minulých týdnech prokázal, že pevný žebříček hodnot k jeho politické výbavě nepatří. Rád říkává, že lidi hlavně zajímá, co přinesou ve výplatním sáčku domů. Zajímá. Ale jsou jisté věci, které si "za prachy nekoupíš". Je jich dost, které dnes odpovědný poslanec za jakékoliv snížení daní svázané s Grossovým křeslem nevymění. Namátkou: úctyhodnost, respekt, politický charakter, prozíravost... Vraťme se však ještě k daním. Je dobře, že vicepremiér představil svou vizi. I když Grossova vláda padne, téma snižování berní ji přežije. Jednou vyřčené slovo už zpět nevezmeš. Pro voliče budou ekonomické návrhy stran zajímavějším vodítkem k rozhodování než prázdné moralizující řeči, píše Mladá fronta Dnes.

Podle deníku Právo je Jahnův návrh - řečeno terminologií pubertální mládeže - opravdový nářez. Teď teprve má modré ptactvo důvod rozčileně štěbetat, protože takto nastavená daň z příjmu je - byť zachovává princip progrese - silným argumentem proti jeho magické patnáctce, a navíc by měla být zavedena ještě před volbami! Pokud ovšem bůh dá, pokud to členská základna sociální demokracie dokáže skousnout, pokud to v parlamentu projde - a hlavně pokud v té době, kdy by Jahnův návrh měl vstoupit do praxe, bude tato vláda ještě vládnout. Což samozřejmě jedno s druhým souvisí, takže asi není zrovna namístě divit se, jaké že se nám to líhnou konstruktivní myšlenky navzdory vládní krizi a jak se nám vláda v těžkých časech liberálně tříbí. Právě naopak, tato myšlenka jistě nevznikla přes noc, ale její zveřejnění není určitě načasováno náhodně, píše deník Právo.


Šumava
Správci šumavského národního parku již vědí, kde se zdržuje skupina zhruba 20 losů. Jednoho z nich chtějí vědci označit speciálním obojkem s vysílačkou, kterou budou monitorovat jeho pochyb a chování. "Víme už přesně, v jakých místech se los určený k telemetrii pohybuje i kde spí," řekl Lidovým novinám mluvčí Správy Národního parku Šumava Radovan Holub. Nejpozději do dvou týdnů chystají zoologové loveckou operaci, během níž zvíře uspí. Na místě jim bude asistovat i veterinář. "Uspání musíme provést tak, aby los před tím vůbec člověka nespatřil, a netrpěl tedy žádným stresem," řekl Holub. Malé losí stádo objevil šumavský lesník Pavel Houška. Získá peněžní odměnu, kterou pro úspěšného stopaře vypsal ředitel Národního parku Šumava, píší Lidové noviny. Po vystopování losa se před ochranáři objevil další nečekaný problém. Po zprávách o zahájení telemetrického sledování zvěře se parku ozval Český telekomunikační úřad. Správu parku upozornil, že i na vysílací zařízení v obojcích musí mít provozovatel licenci. Šumavští ochranáři proto údajně vyčkají se spuštěním vysílaček do doby, než se jim podaří licenci získat, uvádějí Lidové noviny.