Grebeníček: KSČM chce od vlády zákon o majetkových přiznáních

KSČM bude podle svého předsedy Miroslava Grebeníčka uvažovat o podpoře vlády premiéra Stanislava Grosse jenom v případě, že kabinet spojí žádost o vyslovení důvěry se zákonem o majetkových přiznáních. Grebeníček to řekl na čtvrteční tiskové konferenci. Zdůraznil však, že komunisté podpoří jen takový zákon, který bude platit i zpětně. Grebeníček bude tento názor prosazovat na pátečním zasedání výkonného výboru strany. Šéf KSČM ale trvá na tom, že koaliční vláda důvěru jeho strany nikdy neměla a ani ji nemá. Odmítl "resuscitaci koalice", o které se uvažuje. Její pokračování do voleb podle něj je sice možné, ale veřejnost ji jen stěží přijme jako rozumné řešení. Vnímat ji spíše bude jako "spojenectví bezcharakterních a neschopných, kteří si jako rukojmí své neschopnosti berou občany této republiky".

Vláda, která by spojila žádost o důvěru s návrhem majetkového zákona, by musela být podle Grebeníčka menšinová. Nemohli by v ní být lidé, "kteří kopou za Modrou šanci" ODS, a musel by být přijat zákon, který "skutečně prokáže majetky jednotlivých politiků". Měl by zahrnovat celé polistopadové období a opírat se o platné daňové zákony, vysvětloval předseda.

Rukopis občanskodemokratické Modré šance je podle Grebeníčka cítit z návrhů vicepremiéra pro ekonomiku Martina Jahna, který navrhuje výrazně snížit daně všem příjmovým skupinám, ale podle Grebeníčka nejvíce nejbohatším. Vicepremiérovy návrhy jsou důkazem toho, že nové zdroje jsou, ale chybí ochota kabinetu užít je také na perspektivní sociální a zdravotní programy, dodal. "Rozhodně bychom neměli slyšet na daňové zákony, se kterými by chtěli přijít," zdůraznil Grebeníček. Ty jsou podle něj pro komunisty nepřijatelné, protože ti mají o zdanění příjmů zcela jiné představy. Šéf KSČM je přesvědčen, že jde o cílený postup, který má zabránit spolupráci ČSSD a KSČM. Svědčí o tom podle něj aktivita šéfa lidovců Miroslava Kalouska, který chce paralelně tyto zákony za KDU-ČSL předložit sněmovně, a totálně tak rozložit sociální demokracii. "Spojit hlasování o důvěře vládě s něčím jiným než se zákonem o majetkových přiznáních by se v tuto chvíli dalo vykládat jako pokračování volebního podvodu i korupčního stylu vládnutí," zdůraznil Grebeníček. Komunisté se podle něj už nehodlají o ničem jiném než o tomto zákoně bavit. Rozhodujícím jednáním podle Grebeníčka ale nebude páteční zasedání výkonného výboru. KSČM svolá ústřední výbor, který je nejvyšším orgánem mezi sjezdy, a ten dá doporučení poslaneckému klubu. Komunisté ale ještě počkají na závěry sobotního zasedání Ústředního výkonného výboru ČSSD, uzavřel předseda.