Přehled tisku

0:00
/
0:00

Ministerstvo vnitra podle Lidových novin obchází zákon a zatajuje před veřejností údaje o důstojnících komunistické Státní bezpečnosti. Úředníci tvrdí, že se na personální spisy pracovníků totalitní tajné policie nevztahuje nový zákon, podle kterého mají být všechny dokumenty StB volně přístupné. Podle nich to nejsou archiválie. Zatímco o obětech StB se tedy můžeme dozvědět vše, včetně důvěrných informací, jejich pronásledovatelé zůstávají ve skrytu.

Policisté v současné době nevědí, kde je uprchlý podnikatel Radovan Krejčíř a jeho žena. Informace, které potvrzovaly jejich pobyt na Seychelských ostrovech, jsou už několik dní staré, konstatují Hospodářské noviny. Krejčířovi zmizeli podle listu beze stopy. Podle šéfa kriminální policie Petra Želázka dostal Krejčíř zřejmě echo a skryl se. Česká policie podle něj ani neví, jaká opatření jejich kolegové na Seychelách přijali. Doufá ale, že by českou stranu informovali o tom, kdyby chtěl Krejčíř třeba odletět nebo oficiálně odcestovat. Zatím ale žádná taková zpráva nedorazila, potvrzuje Želázko.

V Právu si pak Želázko pochvaluje misi dvou elitních českých policistů na Seychelách. Byla prý úspěšná: postoj seychelské strany se podařilo zviklat tak, že dává naději na Krejčířovo vydání. Ministerstvo spravedlnosti chce žádost o vydání miliardáře odeslat příští týden, dodává deník.

Krejčířovo zmizení zaznamenala i skupina novinářů, která se snaží podnikatele najít. Krejčíř se pravděpodobně začal skrývat poté, co se o něj začala zajímat místní média. Podle Mladé fronty Dnes ho jedny místní noviny označily za velmi nebezpečného zločince. O Krejčíře se podle deníku zajímá i seychelská policie. "Zjišťujeme, zda tu jsou důvody proti tomu muži zakročit," sdělil již dříve listu seychelský policejní mluvčí Jean Toussaint.


Ministerstvo vnitra podle Lidových novin obchází zákon a zatajuje před veřejností údaje o důstojnících komunistické Státní bezpečnosti. Úředníci tvrdí, že se na personální spisy pracovníků totalitní tajné policie nevztahuje nový zákon, podle kterého mají být všechny dokumenty StB volně přístupné. Podle nich to nejsou archiválie. Zatímco o obětech StB se tedy můžeme dozvědět vše, včetně důvěrných informací, jejich pronásledovatelé zůstávají ve skrytu. Ministr vnitra František Bublan se zpřístupněním údajů o nich nesouhlasí. Podle LN by z toho měl vyvodit personální důsledky. Deník také navrhuje, aby na spravování takto citlivých dokumentů byla zřízena nezávislá instituce. V roce 1989 zaměstnávala StB 12 tisící osob, dodává list.


Místopředseda KSČM Vojtěch Filip,  foto: ČTK
O post šéfa komunistů stojí sedm zájmových skupin. Deníku Právo to řekl současný lídr KSČM Miroslav Grebeníček, který nedávno ohlásil záměr odejít z čela strany. Grebeníček také odmítl, že by jeho prohlášení o chystané rezignaci bylo jen "divadlem". Popřel také, že by svým odchodem "vyklízel pozice" pro lepší spolupráci komunistů s ČSSD. Uvedl, že se s premiérem Jiřím Paroubkem (ČSSD) setkával již v době, kdy současný šéf kabinetu zastával funkci ministra pro místní rozvoj. Za možného nástupce Grebeníčka v čele strany je nejčastěji považován místopředseda sněmovny a KSČM Vojtěch Filip. Grebeníček však Právuřekl, že od června, kdy se o svém úmyslu odejít zmínil, se ve straně vytvořilo sedm zájmových skupin, které mají o předsednický post zájem. "Mohu říci další jména, je to například Milan Špás, Jiří Maštálka, Pavel Kováčik, Petr Braný, Karel Tvrdý a Miloslav Ransdorf," řekl deníku šéf komunistů. Dodal také, že on sám nebude nikoho z nich upřednostňovat.


Jaroslav Palas,  foto: Zdeněk Vališ
Exministr zemědělství Jaroslav Palas možná nebude na volební kandidátce ČSSD, přestože ho bruntálská organizace sociální demokracie navrhla na post lídra ČSSD v Moravskoslezském kraji. Podle deníku Právo někteří sociální demokraté totiž uvedli, že by Palase po jeho kritice předsedy strany Stanislava Grosse mohlo ze hry o křeslo ve sněmovně vyřadit právo veta, které má nad jednotlivými jmény vedení strany. Podle deníku to už naznačil premiér Jiří Paroubek, když v České televizi reagoval na výzvu bruntálské organizace, aby Gross z postu šéfa strany odešel, protože ČSSD poškozuje tím, že jeho jméno figuruje v privatizační aféře Unipetrolu. Za výzvou adresovanou Grossovi stál právě Palas. "To považuji za naprosto nevhodné vyjádření, které ve svých důsledcích poškozuje sociální demokracii. Bruntálští by měli zvážit, zda budou dále nominovat Jaroslava Palase. Je spojen s klientelistickou skupinou Setuzy," řekl tehdy České televizi Paroubek.


Mladá fronta Dnes připomíná tragickou smrt pracovníka televize NOVA Michala Velíška, kterého zastřelil na pražském Karlově náměstí neznámý muž. Velíšek šel na pomoc ženě, kterou útočník ohrožoval. "Je to hrozný případ, ze kterého se člověku vaří v těle krev. O to skandálnější jsou názory některých lidí Policie České republiky, kteří varují občany, že bránit násilníkům přináší riziko," píše deník. Podle MfD by takový přístup Velíškovu smrt znevážil. "Copak si tedy máme odnést z takového názoru? Především to, že být egoista a ignorant je nejbezpečnější a takříkajíc optimální chování člověka při konfrontaci s násilím? Doufejme, že tak to opravdu nikdo v policii nemyslí," uvádí Mladá fronta Dnes.


Sedmnáctiletý mladík, který v dubnu v Rudolfově na Českobudějovicku čtyřiceti ranami nožem zabil svého jednačtyřicetiletého otce, je nevinen. Osvobozující rozsudek vynesl ve středu Krajský soud v Českých Budějovicích. Senát rozhodl, že se jednalo o nutnou sebeobranu, a nikoliv o trestný čin vraždy, mimo jiné i proto, že otec předtím vyhrožoval synovi i matce. Nyní se čeká, zda se státní zástupce proti rozsudku odvolá, píše jihočeská příloha Mladé fronty Dnes. To, že otec bil a ohrožoval rodinu, potvrdili sousedé i záznamy o jeho trestní minulosti. Svědci také uvedli, že muž manželce držel nůž na hrdle, střelnou zbraň u hlavy a syna držel u okna, že ho vyhodí. Sousedé si také při příjezdu policie mysleli, že právě on zabil někoho z rodiny. Soud ocenil, že se mladík snažil poctivě vypovídat. Uvedl, že užil nože v situaci, kdy byl fyzicky napaden on i jeho matka. Podle znalkyně z oboru psychologie jednal ve stavu, kdy byl přesvědčen, že on nebo matka jsou ohroženi na životě, píše Mladá fronta Dnes.


Po letních prázdninách čeká mnohé vysokoškoláky šok, konstatuje Mladá fronta Dnes. Za ubytování na kolejích zaplatí až trojnásobek. Pro některé studenty v Praze to bude znamenat každý měsíc 3 tisíce korun. Cena ubytování na kolejích vzroste kvůli nové metodice rozdělování státních dotací, vysvětluje deník. Stát totiž přestává dávat dotace kolejím a chce peníze na bytování rozdělovat přímo mezi studenty, kteří splní předepsaná kritéria. Dotaci tedy dostanou i ti, kteří bydlí v podnájmu. Aby studenti měli nárok na podporu, budou muset například studovat svůj první program, nesmějí překročit standardní dobu studia či musí navštěvovat fakulty mimo své bydliště.


Karlovy Vary zaplatí Mělníku jeden milion korun za sochu T. G. Masaryka. Dvoumetrový bronzový monument státníka má stát už v příštím roce na pěší zóně, která nese jeho jméno a prošla rozsáhlou rekonstrukcí. Ve své regionální příloze to uvádí Mladá fronta Dnes. Mělník má sádrový odlitek Masarykovy sochy z roku 1936 a město má povolení zhotovit z odlitku pět bronzových soch. "Před časem nám Mělník sochu nabídl. V Karlových Varech chybí, přitom Masaryk sem jezdil často a rád. Jsme jedno z mála měst, které sochu tak významného státníka nemá," řekl MfD vedoucí odboru kultury karlovarského magistrátu Jiří Jeřábek. Cena sochy vysoké přibližně 230 centimetrů je přes jeden milion korun. Její kopii vyrobil akademický sochař Antonín Kašpar v roce 2002. Přesné místo na Masarykově třídě, kde přesně bude nová socha prvního prezidenta stát, si prozatím radní rozmýšlejí.


Poničená socha Pavla Rybalka,  foto: ČTK
V Děčíně lze koupit pískovcovou bustu maršála Rudé armády Pavla Rybalka, která je součástí Pomníku osvobození v děčínské části Folknáře. S odvoláním na děčínského starostu Vladislava Rašku to napsalo děčínské vydání Deníků Bohemia. Radnice chce sochu sovětského vojevůdce z druhé světové války z pomníku odstranit, protože ji již dvakrát vandalové poškodili. Před několika lety stála renovace pomníku radnici desítky tisíc korun. Letos v polovině srpna opět neznámí pachatelé nabarvili hlavu sochy načerveno a zbytek popsali různými nápisy a symboly. Bustu Pavla Rybalka koupila děčínská radnice koncem roku 2000 za 12.000 korun od děčínského závodu Ferox, který před listopadem 1989 nesl Rybalkovo jméno. Koupi busty zdůvodnili radní tím, že Rybalko si zaslouží úctu za podíl na osvobození republiky.