Bývalí předsedové politických stran kritizují své nástupce

Miloš Zeman

Bývalí předsedové ODS, sociální demokracie a komunistů kritizují své předchůdce. Všichni tři totiž tento týden přišli s kritikou počínání svých následovníků v povolebních jednání o vládě.

Václav Klaus  (vlevo) a Mirek Topolánek,  foto: ČTK
Například dlouholetý předseda ODS prezident Václav Klaus a nynější šéf Mirek Topolánek se liší v představě, jak zablokovanou situaci řešit. Topolánek chce co nejrychleji nové volby, zatímco Klaus po něm žádá dohodu o vládě se sociální demokracií. Prezident se také pokoušel přes svého tajemníka vyzvat ODS, aby si v druhém kole na sestavování vlády vybrala někoho jiného než Topolánka. To však mělo naprosto opačný efekt, občanští demokraté se kolem Topolánka semkli.

S největšími výtkami však přišel bývalý předseda sociálních demokratů Miloš Zeman. Ostře se pustil do současného šéfa socialistů Jiřího Paroubka. Nepřímo ho označil za hysterika, a to hlavně kvůli jeho vystoupením po parlamentních volbách. Znovu se také opřel do jeho poradců. K označení "sebevědomí frackové", které použil již v minulosti, přidal ještě nelichotivé "neumětelové". Jiří Paroubek nechtěl na kritiku vůbec reagoval a vzkazoval: zavolejte si panu Zemanovi na Vysočinu. Zeman doporučuje odchod sociální demokracie do opozice a také změnu volebního zákona tak, aby byl výhodnější pro velké strany. Jak uvádí politolog Bohumil Doležal, část základy na to slyší.

Miloš Zeman
"Já se obávám, že pozice pana Zemana už zdaleka není ve straně taková, jako byla ještě ze premiérů Špidly a Grosse a že sice může způsobit panu Paroubkovi nepříjemnosti, ale že to Paroubek ustojí."

Spekulovalo se také o tom, že by mohl připadat v úvahu Zemanův návrat. Ten to ovšem vyloučil.

"Pan Zeman se vyznačuje tím, že vždycky a za všech okolností své návraty vylučuje. Ale jak ukázala jeho neúspěšná kandidatura v prezidentské volbě, tak o ty návraty přitom velice stojí. Já se spíš obávám, že pan Zeman není v tuto chvíli pro žádnou z politických sil dostatečně atraktivní na to, aby mohl být nějak vtažen do hry."

Vztahy mezi Zemanem a Paroubkem se vyostřily poté, co na Vysočinu zavítal za Zemanem ministr financí z ODS Vlastimil Tlustý. Paroubkovi se také nelíbilo, že Zeman kritizoval rozpočtovou politiku bývalé vlády a požadoval škrty v sociálních dávkách. Podle pozorovatelů má Paroubek ve straně pevnou pozici, i když se kritika jeho kontrontačního stylu objevila. Objevily se i spekulace, že by mohl být Paroubkovým nástupcem Zdeněk Šchromach. Podle něj strana potřebuje nového lídra, řekl také, že Paroubek už nezabírá. Je tento vývoj podle Bohumila Doležala možný?

"To by neklid ve straně musel dosáhnout ještě nesrovnatelně většího stupně než teď. Já si dovedu představit, že by to byla reálná politická otázka v tom případě, pokud by byl pan Paroubek pověřen sestavením vlády a nepovedlo se mu to."

Je obvyklé, že předchozí předsedové takto kritizují své nástupce?

"Většinou když předseda odchází, tak odchází do důchodu a chová se pak jako důchodce. U nás bohužel je situace taková, že Zeman odešel na Vysočinu, přes líbivé fráze velmi nedobrovolně. Klaus měl to štěstí, že mohl odejít na Hrad. A to pokušení plést se dál do záležitostí strany je obrovské a myslím, že to má na ty strany pustošivý vliv."

S kritikou se do svého nástupce Vojtěcha Filipa pustil i bývalý předseda komunistů Miroslav Grebeníček. Vyčítá mu trojí prohrané letošní volby a to, že komunisté už nejsou tak "kovaní" jako za něho a nereprezentují vlastní politiku. Dokonce Filipovi vzkazuje, že chce-li zůstat v čele strany, měl by přihlédnout k jeho připomínkám.