Jiří Paroubek je nejpopulárnějším politikem

Jiří Paroubek
0:00
/
0:00

Premiér Jiří Paroubek je po zesnulém Pavlu Dostálovi nejpopulárnějším českým politikem. Kladně jej hodnotí 63% občanů, zatímco šéfa opoziční ODS Mirka Topolánka pouhých 41%. Sociálním demokratům také pomalu stoupají předvolební preference z 16% na 18%, zatímco ODS zaznamenala pokles pod třicetiprocentní hranici na 27,5%. Proč popularita Jiřího Paroubka stoupá? Na to se Martina Lustigová zeptala politologa Jana Bureše.

"Já se domnívám, že je to zejména z toho důvodu, že Jiří Paroubek se snaží zaujmout českou veřejnost, snaží se předkládat politické scéně stále nové návrhy, programy, určité reformy. A samozřejmě tato vysoká aktivita Jiřího Paroubka mu může přidávat body právě v situaci, kdy většina občanů získávala pocit, že politici spíš pracují sami pro sebe a nechtějí se věnovat záležitostem občanů. Druhým důvodem, proč jeho popularita stoupá, je podle mého názoru to, že Jiří Paroubek se snaží velmi vstřícně vycházet vůči zájmům jednotlivých sociálních, politických i ekonomických skupin. Dokáže celkem obstojně vyjednávat i s protivníky, s opozicí, se všemi důležitými partnery, ať už sociálními nebo politickými. A v podstatě působí poměrně nekonfliktně, spíš se i ukazuje, že velké zájmové organizace (jako jsou třeba odbory nebo různé zaměstnavatelské a zájmové svazy, atd.) oceňují jeho vstřícnost a tím samozřejmě i na veřejnosti jakoby tu popularitu Jiřího Paroubka pomáhají zvyšovat."

A proč naopak, v kontrastu se zvyšováním popularity Jiřího Paroubka, klesá popularita Mirka Topolánka?

"Tady se obávám, že se ukazuje, že Mirek Topolánek jako politik i jako člověk narazil na určité meze svých vlastních schopností. Program ODS se dostává do určité krize, kdy politici ODS sami nejsou schopni zcela věrohodně vysvětlovat a veřejnosti prezentovat některé své programové body. V situaci této částečné programové krize a vyprázdněnosti se ukazuje, že například Mirek Topolánek vsadil na to, že tuto prázdnotu nebo tuto začínající programovou krizi bude možno zažehnat agresivnější rétorikou. Ale ukazuje se, že veřejnost to přece jenom nevidí ráda, že by preferovala skutečně věcnou kritiku, věcnou opozici, která bude založená spíše na seriózních argumentech než na silných výrocích, které mnohdy samozřejmě urážejí velkou část veřejnosti. Ale na druhou stranu, pořád je potřeba si uvědomovat, že ODS má před sociální demokracií aspoň 10% náskok, takže je vidět, že značná část veřejnosti politiku ODS komplexně hodnotí kladně."

Čím Jiří Paroubek dokáže lidi oslovit? Mohou to být například i spory s prezidentem a to, že se Václavu Klausovi dokáže postavit?

"Nepochybně, protože samozřejmě Václav Klaus je dominantní osobností a po odchodu Miloše Zemana, Václava Havla a některých dalších předních politiků zůstal vlastně jedinou dominantní postavou na české politické scéně. A ani Vladimír Špidla, ani Stanislav Gross, kteří sami byli ve svých pozicích oslabeni, se neodvažovali být jakýmisi názorovými konkurenty a jít do otevřeného střetu s prezidentem. Jiří Paroubek právě proto, že je velmi ambiciózní a má podle mě určitě za cíl nejenom znovu dosáhnout toho znovu se stát premiérem, ale dosáhnout toho, čemu se říká být státník, který v dané zemi bude skutečně výraznou postavou, se snaží zmenšit vliv prezidenta ve veřejné diskusi nebo ve veřejném vystupování. A je tady i určitá osobní rivalita, kdy se premiér snaží být stejně viditelný jako právě prezident."