Osobní ambice mají navrch

Jiří Paroubek
0:00
/
0:00

Bývalý premiér a předseda ČSSD Jiří Paroubek se rozhodl vybudovat se svým týmem novou politickou stranu, kterou chce veřejnosti představit nejpozději letos na podzim. Jak prohlásil, je rozčarován současnou politikou ČSSD. Předseda této strany Bohuslav Sobotka se nechal slyšet, že se pokusí Jiřího Paroubka od jeho úmyslu odradit, protože k tomu nejsou žádné programové ani jiné důvody. Veden stejnými pochybnostmi jsem se obrátil na politologa Jana Bureše s otázkou, zda skutečně může být motivem pro založení nové strany rozčarování z činnosti ČSSD?

Jiří Paroubek,  foto: ČTK
"Ne, já si osobně myslím, že tady jde skutečně především o osobní rovinu, to znamená o určité vlastnosti Jiřího Paroubka jako takového, který podle mého názoru prostě neunesl to, že byl donucen odejít z funkce předsedy ČSSD a v současné sociální demokracii prostě není nálada na to, aby on měl nějakou vyšší funkci. A to je podle mne hlavní důvod."

Mohou být podle vás nenaplněné ambice základem pro budování nové strany?

"Samozřejmě se o to může Jiří Paroubek pokusit, ale já si osobně myslím, že to nemůže mít jiný efekt než takový, že ta nová strana maximálně může odebrat určité procento hlasů sociální demokracii. Možná, že právě o to Jiřímu Paroubkovi jde, to znamená, poškodit sociální demokracii v příštích volbách, podobně jako se to povedlo Miloši Zemanovi, kdy ani ta jeho strana nezískala příliš mnoho procent, ale stačilo tzo na to, aby sociální demokracii určitá procenta odebral. Podle mého názoru strana, kterou povede Jiří Paroubek, který v době, kdy odcházel z vysokých funkcí, byl velmi neoblíbený u české veřejnosti a myslím, že ta nepopularita tady zůstává, prostě nemůže mít nějaké vyšší voličské preference."

Jaké směřování by mohla mít tato zamýšlená strana?

"Jak už Jiří Paroubek avizoval, on není spokojený se sociální demokracií proto, že se mu zdá málo levicová, málo radikální. Takže já bych očekával, že ta jeho nová strana, pokud opravdu vznikne, bude někde mezi sociální demokracií a komunistickou stranou, to znamená bude to jakási levicovější socialistická strana. Ale skutečně je otázka, jestli takový program může zaujmout nějakou větší část veřejnosti. Podle mého názoru nikoliv."

Miloš Zeman
Není to trochu zvláštní, že už druhý bývalý šéf ČSSD zakládá stranu? Miloš Zeman ji přece založil také.

"Je to samozřejmě neobvyklé, na Západě to většinou tak není. Já si myslím, že u obou těch osobností, ať už u Miloše Zemana nebo Jiřího Paroubka, jde především o určité osobní důvody. Samozřejmě také je částečně problémem sociální demokracie jako takové, že se příliš neumí vypořádat se svými bývalými předsedy, neumí pro ně najít nějakou důstojnou pozici. Na druhou stranu si myslím, že u Jiřího Paroubka se o to sociální demokraté snažili, ale pokud tam ze strany pana Paroubka zájem nebyl a spíše byl bohužel zájem veřejně tu stranu kritizovat a poškozovat, a dokonce se pokoušet o nějaké mocenské zvraty uvnitř ČSSD, pak je opravdu těžké nějakou důstojnou pozici najít. Takže já za tím skutečně vidím spíše osobní důvody těchto osob."

Jak vy osobně odhadujete šance případném nové strany Jiřího Paroubka zasáhnout do politického děním v Česku?

"Já myslím, že se to v tuto chvíli ještě odhadnout nedá. Bude záležet na mnoha faktorech, na tom, jak se bude vyvíjet politika sociální demokracie, bude také hodně záležet na tom, pokud ta nová strana opravdu vznikne, jaké další známé osobnosti tam budou vystupovat. Pokud to budou pouze osobnosti, které se už dříve kolem Jiřího Paroubka velmi blízko pohybovaly, například ze Severočeského kraje a podobně, tak si myslím, že ta strana skutečně nemá šanci nějak výrazněji proniknout do české politiky."

Možnost vstoupit do případné nové strany Jiřího Paroubka zatím nevyloučili mimo jiné teplický zastupitel Petr Benda, dříve nazývaný pravou rukou tehdejšího šéfa ČSSD v severočeském regionu, a bývalý hokejový reprezentant, nyní poslanec Jiří Šlégr, kterého právě Jiří Paroubek do politiky vytáhl. Současné vedení sociální demokracie chce se svým bývalým šéfem ještě mluvit a přemlouvat ho, naopak místopředsedkyně ČSSD Marie Benešová reagovala slovy: "Ať si dělá, co chce".