Bývalý místopředseda ODS Macek dal facku ministru Rathovi

David Rath (vlevo) a Miroslav Macek, foto: ČTK

Někdejší místopředseda ODS a externí poradce prezidenta Klause Miroslav Macek napadl na sněmu stomatologů ministra zdravotnictví Davida Ratha. Důvodem nebyly ministrovy kroky ve funkci, ale osobní spor - Rath totiž o Mackovi před časem řekl, že se oženil jen kvůli penězům. Macek pak ministrovi vzkázal, že si to s ním vyřídí. A k tomu právě v sobotu došlo.

David Rath  (vlevo) a Miroslav Macek,  foto: ČTK
Miroslav Macek zrovna začínal moderovat stomatologický sněm, když se omluvil přítomným, že si musí nejdříve vyřídit jednu osobní záležitost. Pak zezadu přistoupil k ministru Rathovi a uštědřil mu silný pohlavek. Následovala potyčka, po níž Macek jednání sněmu opustil.

Občanští demokraté se od Mackova činu distancovali a jejich předseda Mirek Topolánek Macka prostřednictvím televize Prima vyzval, aby zvážil členství v ODS: "Pokládám tu jeho soukromou záležitost za neuvěřitelné selhání. My se od toho samozřejmě distancujeme. Dokonce bych mu takto veřejně chtěl říct, že by měl zvážit své členství v ODS, protože tím poškozuje to, co my dlouhodobě děláme, to, co my dlouhodobě propagujeme, a to, jak se snažíme chovat." Jak ale Miroslav Macek řekl Českému rozhlasu, o ukončení členství v ODS neuvažuje: "Nevidím žádný důvod, proč bych měl zvažovat ukončení svého členství v ODS, protože já si za svým činem zcela stojím."

Mackův útok ostře odsoudil premiér a předseda ČSSD Jiří Paroubek. Navíc vyzval prezidenta Klause, aby vůči svému poradci přijal jasná opatření. Podle premiéra je Miroslav Macek stále neformálním mluvčím ODS a proto - na rozdíl od občanských demokratů - považuje útok za věc politickou: "Vyzývám prezidenta republiky Václava Klause, aby přijal náležitá opatření ve vztahu ke svému dlouholetému poradci. Předpokládám, že pan prezident má stejně jako já zájem na politické kultuře v této zemi a jejím postupném kultivování."

Jiří Paroubek a Mirek Topolánek,  foto: ČTK
Vypovídá skutečně sobotní incident něco o české politické kultuře? To je otázka pro politologa Jana Bureše: "Já myslím, že to vypovídá především o tom, že dochází k dalšímu zhoršení a zhrubnutí politické kultury. Obecně platí, že v demokracii je dovoleno, zejména politikům a poslancům například na půdě Poslanecké sněmovny, skutečně říkat cokoliv, třeba se i urážet. Ale pokud to překročí hranici fyzického násilí, tak je to samozřejmě signál, že je tady vážný problém, který by společnost měla nějak řešit a měla by na něj reagovat."

A jaké bude mít Mackova facka důsledky v nadcházejících volbách? Podle Jana Bureše tento incident neodradí skalní příznivce ODS, může mít ale vliv na dosud nerozhodnuté voliče: "Tady si myslím, že ODS může poněkud ztratit. Ale je to samozřejmě spekulace, kterou zatím těžko můžeme dokázat." A může to obecně odradit občany od toho, aby přišli k volbám? Může je to znechutit? "Nepochybně. Samozřejmě, že část lidí to může znechutit do takové míry, že nepřijdou k volbám. Čili může to mít vliv i na volební účast. A tady myslím, že zodpovědnost, kterou měl zvážit Miroslav Macek, je daleko vyšší, než zatím dokážeme odhadnout. Protože jestliže platí, že Miroslav Macek si velmi podrobně předem tuto situaci naplánoval a připravil, tak o to zákeřnější ten útok je. Zejména ve vztahu k politické kultuře vůbec," uzavírá politolog Jan Bureš.