J. Pehe: "Naše politika nějak výrazně nezhrubla."

David Rath (vlevo) a Miroslav Macek, foto: ČTK

Nedávný incident, který začal fackou uštědřenou bývalým místopředsedou ODS Miroslavem Mackem ministru zdravotnictví Davidu Rathovi a skončil pěstním soubojem obou aktérů, ještě více rozvířil už tak rozbouřené vody předvolební kampaně v Česku. I když jak Miroslav Macek, tak občanští demokraté tvrdí, že šlo o ryze soukromou záležitost, nelze pominout, že David Rath je sociální demokrat a k incidentu došlo veřejně, před objektivy televizních kamer, tři týdny před volbami do Poslanecké sněmovny. Politolog Jiří Pehe v rozhovoru pro Radio Praha vyjádřil názor, že mohlo jít o soukromou akci, která však má zcela zřejmé veřejné dopady.

David Rath  (vlevo) a Miroslav Macek,  foto: ČTK
Mnozí pozorovatelé soudí, že veřejná bitka členů dvou nejsilnějších stran může ovlivnit výsledky voleb. Pokud tento názor sdílíte, pokuste se nastínit, v jakém směru?

"Je těžké předpovědět přesně, jaké dopady bude mít tento incident, ale domnívám se, že veřejnost poměrně negativně vnímá násilí. Česká veřejnost není prostě náchylná ke schvalování tohoto druhu násilí, a tak mám pocit, že zde může utrpět především Občanská demokratická strana. Navíc pan Macek má určitou politickou historii, která má spíše negativní konotace, a i to se může promítnout do preferencí Občanské demokratické strany, jakož fakt, že je poradcem prezidenta republiky, který je čestným předsedou ODS. Na druhé straně samozřejmě víme, že David Rath není populárním politikem, a to může způsobit, že celá řada občanů, která by jinak tímto incidentem byla popuzena a třeba by to projevila tím, že by v rozporu z původním záměrem nevolila Občanskou demokratickou stranu, tak možná nakonec bude vnímat tuto věc neutrálně, protože se přikloní k tomu, co řekl myslím předseda lidovců Miroslav Kalousek, který prohlásil, že oba ti pánové jsou jeden za osmnáct a druhý za dvacet bez dvou."

Často v poslední době slýcháme, že naše politická scéna velmi zhrubla, což se zákonitě muselo projevit i v předvolební kampani. Pokud ji srovnáte se zahraničím, jsme na tom opravdu tak špatně?

"Já si myslím, že naše politika nějak výrazně nezhrubla. Myslím si také, že ta kampaň není až tak extrémně agresivní, jak se často tvrdí. Ve srovnávacím měřítku, pokud srovnáme tuto kampaň s kampaněmi v zemích, jako je třeba Německo, Spojené státy nebo nedávno Itálie, tak si myslím, že ta kampaň není nějak výjimečná, zbytečně agresivní. Myslím si, že kdyby někteří naši političtí komentátoři, kteří píší o této agresivitě, nebo i občané, kteří se ji hrozí, strávili třeba jenom týden během volební kampaně v Itálii nebo v Řecku, tak by nakonec měli dojem, že ta česká volební kampaň je docela civilizovaná."

Co podle Vás způsobuje, že politici stále častěji věcnost a korektnost nahrazují arogancí a osobními výpady?

"Myslím si, že na stylu politiky, který potlačuje věcnost ve prospěch osobností a takového řekněme trošku politického divadelnictví, mají zásluhu moderní média, která nutí politiky do těchto póz. Koneckonců se politika v tom moderním mediálním světě stala tak trochu zábavou a víme dobře, že zejména v televizním věku nemá šanci uspět politik, který může říkat ty nejrozumnější věci a vysvětlovat svůj program, pokud zároveň také nebude trochu šoumen. To je myslím obecný trend, kterému se politici pouze přizpůsobují. Má to samozřejmě své neblahé dopady na racionální společenský diskurs."

Stále častěji se začíná objevovat názor, že chování politiků svádí k agresivitě. Jen z poslední doby připomenu brutální zákrok policisty vůči představitelce Úřadu vlády Kateřině Jacques či fyzický útok neznámých pachatelů na komunistického poslance Jiřího Dolejše. Vidíte v tom nějakou souvislost?

"Samozřejmě v politice vše souvisí se vším a určitý řekněme dryáčnický styl, agresivní styl může mít skutečně za následek potom i činy lidí, kteří sahají přímo k násilí. Ale přímou souvislost bychom v tom těžko hledali. V každé společnosti existují určití patologičtí jedinci, kteří mají sklony k násilí, a myslím si, že by mohlo k podobným činům dojít i za okolností, kdyby ta volební kampaň byla velmi slušná a politici by se chovali věcně. Ano, možná že k tomu ta obecná atmosféra nějak přispívá, ale nemyslím si, že to má úplně přímou souvislost."