Grémium žádá kvůli chystané úpravě dávek mimořádné jednání Romů

Grémium romských regionálních představitelů požaduje kvůli změně sociálních dávek svolání mimořádného zasedání romských zástupců na vládní půdě. Podle něj hrozí v ČR podobné nepokoje, jaké vypukly loni po snížení dávek na Slovensku.

Vláda minulý týden souhlasila s tím, aby životní minimum v budoucnu zahrnovalo jen peníze na osobní potřebu. Částku na bydlení by vyplácely obce. Minimum pro jednotlivce by tak kleslo z nynějších 4300 na 2870 korun. Pro další dospělé v rodině by bylo ještě nižší, stejně tak i pro děti. Pokud by lidé práci bezdůvodně odmítali, připadlo by jim jen 2100 korun.

Podle grémia je rozhodnutí vlády jen "krůčkem" k tomu, aby v ČR nastala podobná situace jako před rokem na Slovensku. Někteří Romové tam na snížení dávek reagovali rabováním, musela zasahovat armáda. "Možná si dost Romů a romských zástupců neziskových organizací dostatečně neuvědomuje, co to (rozhodnutí vlády) pro nás, Romy, znamená, co tyto změny přinesou, jaký dopad to bude mít a co vše z toho může vyplynout," uvedl výkonný tajemník grémia Ladislav Bílý. Podle něj se více než 80 procent Romů nachází v hmotné nouzi již od roku 1993.

Mluvčí ministerstva práce Kateřina Beránková ČTK již dříve řekla, že změna systému dávek nemá chudé poškodit. Má lidi přimět k aktivnímu hledání práce.