Gross je premiérem, sestavuje vládu, zemi ale zatím vládne Špidla

Úřadující předseda ČSSD Stanislav Gross se stal nejmladším premiérem v historii České republiky. Na Pražském hradě ho jmenoval prezident Václav Klaus. Gross má nyní za úkol sestavit vládu. Do doby, než nový kabinet jmenuje na jeho návrh prezident, bude podle Ústavy vládnout zemi odstupující premiér Vladimír Špidla. Z čela strany i vlády odešel kvůli sílící kritice uvnitř ČSSD. Novou vládu chce čtyřiatřicetiletý Gross sestavit s původními koaličními stranami - KDU-ČSL a unionisty. Změny ale nebudou jen kosmetické, prohlásil po svém jmenování. Rád by vytvořil mladý a energický tým, který bude mít elán a chuť řešit problémy země. Hodlá také zlepšit komunikaci s veřejností, opozicí i s hlavou státu.

Ještě v pondělí odpoledne se sešli koaliční vyjednavači. Místopředseda ČSSD Zdeněk Škromach byl ale již před schůzkou skeptický k tomu, že se podaří nalézt shodu ve všech bodech programu. Vyjednavači vládních stran, kteří dolaďují konečné znění koaliční smlouvy, proto zřejmě ponechají rozhodnutí o sporné části programu na politické reprezentaci, která se sejde v úterý.

ČSSD ve svém návrhu koaliční smlouvy požaduje zvýšení majetkových daní, progresivnější zdanění příjmů fyzických osob a současně odmítá snižování sociálního a zdravotního pojištění. Koaliční devítka, kterou tvoří šéfové socialistů Stanislav Gross, lidovců Miroslav Kalousek a unionistů Pavel Němec, tři místopředsedové a šéfové poslaneckých frakcí, by měla v úterý jednat také o složení nového kabinetu. Na koaliční dohodě a personálním obsazení vlády se chtějí lídři tří vládních stran dohodnout ještě do konce týdne. Až prezident jmenuje nové ministry, předstoupí kabinet před dolní komoru s žádostí o důvěru. Pravděpodobně se tak stane v srpnu.

Prezident Klaus od nové vlády očekává, že bude mít odvahu riskovat a nebude se bát změn. Například experti, které ČTK oslovila, však nepočítají s tím, že by Grossova vláda zavedla jakékoli zásadní ekonomické reformy. Především sociální demokraté se podle nich budou obávat dalšího odlivu voličů v případě, že by zásadním způsobem reformovali důchody, zdravotnictví nebo výrazněji omezili sociálních dávky. Nová vláda sice ekonomiku nijak zásadně negativně neovlivní, Česko ale bude v tempu potřebných změn zaostávat za okolními státy, soudí ekonomové. Někteří experti mají navíc obavu, zda budou privatizace, které připraví nová vláda, dostatečně transparentní. Vládu čeká zejména privatizace Českého Telecomu a možná i 16 procent akcií energetického gigantu ČEZ. O konkrétních jménech budoucích ministrů hovořil Gross již v pondělí dopoledne s prezidentem. Klaus údajně proti žádnému návrhu zatím nemá námitky.

Nová vláda se má stejně jako předchozí Špidlův kabinet opírat o těsnou většinu 101 hlasů ve dvousetčlenné sněmovně. Politologové předpovídají, že sestavit vládu nebude lehké a že i nový kabinet bude nestabilní. Například Rudolf Kučera se domnívá, že koaliční vláda nevydrží až do řádných voleb v roce 2006. Bohumil Doležal si myslí, že pro Grosse může být v jeho snaze sestavit a následně udržet vládu zřejmě nejobtížnějším partnerem levicové křídlo v ČSSD. "Doutnák" má podle něho v ruce "kryptokomunistická levice" v ČSSD.