Gross nevylučuje menšinovou vládu, ani výměnu předsedy vlády

Premiér Stanislav Gross ve středu nevyloučil rekonstrukci koaliční vlády. Z jeho vyjádření vyplynulo, že by mohla pokračovat bez lidovců, nebo by ji dále tvořily ČSSD, KDU-ČSL a US-DEU, ale premiérem by byl někdo jiný. Gross současně zdůraznil, že změna v křesle premiéra záleží na sociální demokracii, od níž má mandát. Zdůraznil však, že podobné úvahy jsou nyní "opravdu spekulace". Gross to řekl chvíli předtím, než lidovci oznámili, že navrhne-li sama ČSSD výměnu premiéra, nebude to znamenat konec současné koalice ani politickou nestabilitu. "Nepovažuji nic za vyloučené," řekl Gross v Lyonu, kde ukončil dvoudenní návštěvu Francie. "Ale to jsou věci, které budou rozhodně vyplývat z rozhodnutí sociální demokracie, a sociální demokracie je ta síla, od které já mám mandát," dodal.

"Pokud se někdo rozhodne z vlády odejít, nechť odejde, nic se neděje, nic nemění," odpověděl na otázku, jak si představuje řešení situace. Vyhnul se odpovědi na dotaz, o koho by se vláda bez lidovců opírala. "Předpokládám, že zákony se podporují podle toho, jestli jsou dobré, nebo špatné," řekl. Na otázku, zda z jeho slov vyplývá, že připouští menšinovou vládu, odpověděl: "Ne, nevyplývá z mých slov nic, jenom říkám, že pokud někdo nechce ve vládě být, nikdo ho tam držet nebude."

"Mě samozřejmě zajímá, proč zrovna v době mé nepřítomnosti najednou někdo destabilizuje politickou situaci v České republice. To není standardní chování, není to zodpovědné a to jsou věci, které je asi zapotřebí si vyříkat," řekl. Naznačil, že "časování" událostí "asi vůbec není náhodné". "Každý si volí metody, jaké chce, ten scénář není nový," řekl v narážce na události známé jako "sarajevský atentát", kdy v roce 1997 odpůrci tehdejšího šéfa ODS Václava Klause využili jeho pobytu v Sarajevu k tomu, aby ho doma vyzvali k demisi. Klausovu vládu tehdy definitivně položil odchod koaličních partnerů, tedy lidovců a ODA, z kabinetu. Důvodem bylo falšování sponzorů ODS.