Gross odpoví Klausovi nejdříve v úterý, chce se poradit v ČSSD

Premiér a předseda ČSSD Stanislav Gross odpoví prezidentovi Václavu Klausovi na jeho výzvu, zda jednání bývalé koalice o nové vládě definitivně ztroskotalo, nejdříve v úterý. Ještě předtím se chce o dalším postupu poradit se svými stranickými kolegy. Stále podle něj platí, že sociální demokracie nabízí lidovcům a unionistům proevropský většinový kabinet bez stranických lídrů. Menšinová vláda, která by ve sněmovně byla závislá na hlasech komunistů, je jedno z řešení, byť mu Gross nedává přednost.

Sociální demokraté prý ale komunisty o schůzku zatím nepožádali. Předseda KSČM Miroslav Grebeníček ČTK řekl, že je připraven jednat o způsobech řešení vládní krize, ať ho osloví Gross, předseda ODS Mirek Topolánek nebo když svolá lídry parlamentních stran prezident Klaus. "Vyhýbat se jednání nebudu," dodal. Potvrdil také, že se ráno bude politickou situací zabývat kolegium předsedy KSČM. "Od začátku je na stole tato varianta jako záložní i v sociální demokracii," řekl ČTK místopředseda KSČM Jiří Dolejš k menšinové vládě ČSSD s podporou KSČM. Do jaké míry je reálná si prý neodvažuje odhadnout. "My tuto variantu vidíme jako perspektivní," dodal.

Prezident řekl, že místo návrhu na odvolání ministrů chce od Grosse odpověď na svůj páteční dotaz, zda je dohoda ČSSD, KDU-ČSL a Unie svobody-DEU o společném kabinetu opravdu mrtvá. Lidovci a unionisté Klausovi odpověděli již před víkendem, odpověď od ČSSD očekával Klaus už v pondělí. Pokud Klaus zjistí, že obnova stojedničkové koalice už není reálná, zahájí rozhovory o prozatímní vládě a přípravě předčasných voleb.

Gross hodlá Klausovi navrhnout odvolání sedmi ministrů, kteří už sami podali demisi. Z Grossova týmu se rozhodli dobrovolně odejít lidovečtí ministři zahraničí Cyril Svoboda, dopravy Milan Šimonovský a životního prostředí Libor Ambrozek, nestranický šéf vládní legislativy Jaroslav Bureš a unionističtí ministři obrany Karel Kühnl, spravedlnosti Pavel Němec a informatiky Vladimír Mlynář. Návrh premiéra na odvolání ministrů je považován za silnější krok než pouhá rezignace. V případě, že premiér navrhne odvolání svých ministrů, mluví ústava jednoznačně: "Prezident odvolá člena vlády, jestliže to navrhne předseda vlády". V případě demisí někteří ústavní právníci tvrdí, že prezident je nemusí přijmout. Žádnou časovou lhůtu ale ústava hlavě státu neurčuje ani v jednom případě. Jednání mezi ČSSD, KDU-ČSL a Unií svobody-DEU o možnosti vytvořit novou většinovou vládu v těchto dnech uvázla na mrtvém bodě. Obě menší strany čekají, že sociální demokraté znovu zváží dohodu, kterou společně všechny tři strany uzavřely minulý týden. ČSSD zase očekává ústupky lidovců. Lidovci a unionisté ale opakovaně prohlásili, že začínat od nuly nemá cenu, uzavřená dohoda je podle nich na stole a ustupovat nemají kam.