Gross považuje koaliční krizi pro vládu za ukončenou

Premiér a úřadující šéf sociální demokracie Stanislav Gross považuje koaliční krizi, která vznikla kolem majetkových poměrů jeho rodiny, pro vládu za ukončenou. Poté, co mu dala většina účastníků zasedání Ústředního výkonného výboru ČSSD důvěru, vyzval ministry k návratu k vládním povinnostem. Potvrdil, že se chce za tři týdny ucházet i o funkci předsedy strany, svých stranických kolegů se už ale nebude ptát, zda ho podporují ve funkci předsedy vlády. Sobotní žádost o podporu širšího vedení strany Gross vysvětlil tím, že Česko potřebuje, aby byla vláda funkční.

Premiér se omluvil členům širšího vedení své strany za své neuvážené výroky, které pronesl v souvislosti s případem svých majetkových poměrů. Zároveň oznámil, že nehodlá odstoupit z funkce předsedy vlády, k čemuž ho vyzvali kvůli kauze lidovci. "Nebudu uhýbat tlaku, abych způsobil pád vlády, která je úspěšná. Ani já, ani moje manželka jsme se nedopustili žádného porušení zákona," prohlásil Gross. Rezignace by podle něj byla chybou, protože řada lidí by si ji vyložila jako přiznání viny. "Rozhodl jsem se, že neodstoupím," prohlásil Gross. Zároveň ale uvedl, že bude respektovat názor širšího vedení ČSSD, které požádal o vyslovení důvěry. Nakonec ji získal, když ho v tajných volbách podpořilo 102 ze 134 přítomných.

Premiér přiznal, že pod tlakem okolností řekl řadu nešťastných výroků, za něž se účastníkům jednání omluvil. Stejnou omluvu hodlá adresovat i celé veřejnosti. "Udělal jsem chyby, kdy pod tlakem jsem řekl řadu výroků, které považuji za nešťastné a které mě mrzí. Měl jsem být asi prozíravější v mnoha věcech, měl jsem být méně důvěřivý a na některé věci jsem měl asi také více dohlédnout," uvedl premiér v rámci omluvy spolustraníkům. "Chci se taky omluvit svým spoluobčanům, naší veřejnosti za to, že jsem vůbec dopustil to, co vzniklo, to jest pro veřejnost dnes již naprosto nesrozumitelnou směsici faktů, polopravd, ale také vyložených lží, které jsou mistrně předkládány tak, aby mě maximálně zpochybnily," uvedl Gross. Na tiskové konferenci po jednání se vyhnul odpovědi na dotaz, za co konkrétně se širšímu vedení strany omluvil, právě odkazem na svůj projev. "Myslím, že jste mě slyšeli, že to bylo zcela zřetelné," uvedl.

V projevu Gross také uvedl, že není možné čekat s rozuzlením krize do Velikonoc, kdy si budou sociální demokraté na sjezdu v Brně vybírat nového předsedu. "Nemáme právo protahováním situace brzdit ČR," ohradil se proti interpretacím lidovců, podle nichž sobotním potvrzením Grosse v čele vlády od ČSSD krize neskončí. Lidovce, kteří vyzvali ČSSD, aby Grosse odvolala, pokud nerezignuje, označil za nezodpovědné. Za nejpřijatelnější řešení současné situace je pro premiéra pokračování koalice s křesťanskými demokraty a unionisty. Pokud lidovci nepřijmou jeho setrvání v čele vlády, je pro něj přijatelnou variantou menšinový kabinet ČSSD, který by však měl zkrácený mandát. ČSSD by pak měla spojit předčasné volby s referendem o euroústavě, které by se uskutečnily dřív než příští léto. S prosazením euroústavy chce Gross spojit zbytek funkčního období vlády.