Gross považuje pokles popularity za důsledky kampaně i svých chyb

Premiér a úřadující šéf ČSSD Stanislav Gross považuje pokles své popularity za logický důsledek kampaně, která se podle něj vedla v posledních dvou měsících "bez ohledu na fakta" v některých médiích. Zároveň připustil, že je to možná důsledek i některých jeho nezvládnutých reakcí a nedocenění rizik spojených s podnikáním jeho manželky. Grossovu reakci na nejnovější průzkum agentury STEM zaslala ČTK mluvčí sociální demokracie Lucie Orgoníková.

Podle průzkumu agentury STEM klesla Grossova popularita od ledna o 29 procent na 18 procent. Gross konstatoval, že výsledek průzkumu nepřeceňuje ani nepodceňuje a že ho očekával.

"Jsem si jist a doufám v to, že česká veřejnost podpoří kroky, které má ČSSD a vláda připraveny. Důvěra lidí je pro politika a politiku vůbec důležitá. Věřím, že se lidé sami přesvědčí o smysluplnosti naší práce. Pro budoucnost naší země je důležité dokončit to, co jsme začali, a neutíkat od rozdělané práce. Pokud to zvládneme, mám právo opět žádat o důvěru," sdělil Gross.

Opozice tvrdí, že Gross by měl na značný propad své popularity nějakým způsobem reagovat. Podle ODS je Gross ve stejné situaci jako předlistopadový šéf komunistické strany Miloš Jakeš. ODS věří, že kvůli téměř třicetiprocentnímu propadu popularity Gross odstoupí. Komunisté soudí, že Gross na podněty občanů nereaguje správně.

Předseda ODS Mirek Topolánek řekl, že kdyby Gross celou situaci ohledně vládní krize pochopil, tak již tři měsíce premiérem není. "Pak by jeho popularita jako premiéra nemohla klesat, protože by nebyl premiérem," uvedl. Místopředseda ODS Ivan Langer podotkl, že Gross vystupuje mnohdy jako předlistopadový šéf komunistické strany Jakeš. "A to z toho důvodu, že nepochopil, že si drtivá většina lidí v této zemi přeje jeho odchod. Myslím si, že úplně stejně jako Miloš Jakeš v roce 1989 je na tom Stanislav Gross v roce 2005. Doufám, že toto číslo mu otevře oči," řekl.

Předseda US-DEU Pavel Němec prostřednictvím svého mluvčího vzkázal, že poslední výsledky důvěry lidí ve vládu ukazují, že krize kolem finančních zdrojů premiéra Grosse důvěryhodnost vlády nepoškodila. "Co se týče osobnosti pana premiéra, tak tam ty výsledky jasně říkají, že je to jeho osobní problém, a ne problém koalice. Je jenom na něm, aby na to nějak reagoval," uvedl.

"Je to problém schopnosti reagovat správně na podněty občanů," komentoval výsledky průzkumu místopředseda KSČM Vojtěch Filip. Předseda KDU-ČSL Miroslav Kalousek ČTK řekl, že se nechce k propadu Grossovy popularity vyjadřovat. Kalouska podporuje 28 procent respondentů, tedy o 11 procent méně než počátkem roku. Kalousek pokles očekával. Uvedl, že "ti, kteří pronášejí jasná a kontroverzní stanoviska, v těchto anketách ztrácejí". Tento výrok ale vztahoval pouze na svůj výsledek.