Gross slíbil akademikům podporu, ptal se na spokojenost s řízením

Premiér a úřadující šéf sociální demokracie Stanislav Gross v úterý akademikům slíbil podporu, a to i finanční. Novinářům před schůzkou řekl, že chce mluvit o řízení ministerstva školství, v jehož čele stojí Petra Buzková (ČSSD). Představitelé Akademie věd ČR mu na schůzce doporučili, aby systém řízení vědy a školství neměnil. Spolupráci s Buzkovou označili za přínosnou.

Gross účastníky schůzky ujistil, že všeobecná podpora vědy, výzkumu a školství bude jednou z priorit nové vlády, sdělila ČTK po schůzce premiérova mluvčí. Kabinet chce připravit komplexní projekt vzdělanostní a informační společnosti, uvedla. "Vypadá to optimisticky. Zdá se, že jednou z jeho priorit, a to i rozpočtových, bude věda a výzkum," řekl ČTK místopředseda akademie Vladimír Nekvasil. Žádná čísla však podle něj na schůzce nepadla.

V sociální demokracii se dosud považovalo postavení Buzkové za pevné. Podle některých zdrojů ale Gross uvažuje o tom, že by resort přenechal Unii svobody-DEU. Buzková by se podle spekulací mohla stát ministryní spravedlnosti a školství by po ní převzal místopředseda unionistů Karel Kühnl. Nekvasil ale uvedl, že žádná nová jména na schůzce nezazněla.