Gross: Vzdát mandátu se nemusí Škromach, Sobotka a Dostál

Vzdát poslaneckého mandátu se nemusí budoucí ministři práce a sociálních věcí Zdeněk Škromach, financí Bohuslav Sobotka a kultury Pavel Dostál. Pro zbytek sociálnědemokratických ministrů včetně premiéra to platí, uvedl Gross na tiskové konferenci po zasedání Ústředního výkonného výboru ČSSD. Členové vlády se podle něj musí novému úkolu věnovat na sto procent. Od místopředsedy ČSSD Škromacha, který bude rovněž prvním vicepremiérem, to prý Gross nepožadoval proto, že ho považuje za svého potencionálního soupeře o předsednické křeslo na jarním stranickém sjezdu. U něj z tohoto pohledu mám trošku jiné měřítko. "Nechám to čistě na něm," dodal.

Škromach, který je poslancem a navíc chce kandidovat v senátních volbách, ČTK na dotaz, zda se mandátu vzdá, odpověděl: "Ještě si to rozmyslím, je na to dost času." Podle kuloárových informací se k tomu ale nechystá. V podobné situaci je i Jaroslav Palas, který by chtěl pokračovat ve funkci ministra zemědělství, kterou zastává i v končící vládě. Na něj ale Gross použil "jiný metr". Přiznal totiž, že váhá, zda ho vezme do vlády právě proto, že je poslancem a chce kandidovat i do Senátu. Myslí si prý ale, že na seznamu ministrů, který předloží prezidentovi Václavu Klausovi, nakonec bude, přestože u něj na této podmínce bude trvat.

Dostál se podle Grosse nemusí vzdát mandátu proto, že je "pamětí Poslanecké sněmovny". Výjimku pro Sobotku vysvětlil tím, že ministr financí musí být silný v parlamentu.

Také předsedům koaličních stran lidovců a unionistů Miroslavovi Kalouskovi a Pavlu Němcovi prý řekl, že ochota vzdát se poslaneckého mandátu bude "jeden z faktorů, podle kterého se bude rozhodovat" při výběru ministrů. Přiznal ale, že u nich nenalezl odezvu. Na rozdíl od sociální demokracie prý soudí, že veřejnosti spojení funkcí ministra a poslance nevadí. Kromě Vladimíra Mlynáře, který se mandátu vzdal již loni, jsou všichni ministři KDU-ČSL a Unie svobody poslanci či senátory.