Grossova vláda chce požádat poslance o důvěru 24. srpna

Nově jmenovaná vláda Stanislava Grosse chce požádat Poslaneckou sněmovnu o vyslovení důvěry v úterý 24. srpna. Ministři se na tom dohodli na svém prvním zasedání, na které přijeli rovnou po jmenování na Pražském hradě. Do té doby chce mít kabinet, složený z ministrů za ČSSD, KDU-ČSL a Unie svobody-DEU, dokončené programové prohlášení, které určí jeho priority na nadcházející dva roky. Další schůze vlády se uskuteční 17. srpna, řekl ČTK Jindřich Marek z tiskového odboru Úřadu vlády. Týden před klíčovým hlasováním by měli ministři schválit definitivní podobu svého programu, s nímž předstoupí před poslance. V hlavních rysech má být prohlášení hotové na konci příštího týdne, řekl vicepremiér a šéf unionistů Pavel Němec. Teprve poslanci rozhodnou o tom, že staronová vláda zůstane u moci. Vláda bude stejně jako předchozí tým Vladimíra Špidly spoléhat na křehkou většinu 101 hlasů, premiér ale nepochybuje o tom, že důvěru dostane.

Novým vedoucím Úřadu vlády se stane Pavel Přibyl, který dosud působil jako vrchní ředitel ministerstva vnitra. V čele Strakovy akademie vystřídá Janu Gavlasovou, kterou si s sebou před dvěma lety přivedl bývalý premiér Vladimír Špidla. Kabinet také rozhodl o tom, že ministr Jaroslav Bureše, který nemá vlastní ministerstvo, bude řídit Legislativní radu vlády. Nová vláda zatím nemá mluvčího. Hovoří se o tom, že názory Grossova kabinetu bude tlumočit dosavadní jeho dosavadní mluvčí z ministerstva vnitra Věra Dušková.

Vláda jednala více než hodinu, převážně o přípravě programového prohlášení a harmonogramu dalších kroků. To mělo být i obsahem odpolední schůzky koaličních lídrů, která však odpadla. Příště se mají zástupci tří vládních stran sejít v polovině příštího týdne, uvedl místopředseda ČSSD a ministr práce Zdeněk Škromach. Špidla, který se od listopadu stane evropským komisařem, byl služebně v Bruselu. Svému nástupci předá kancelář a uvolní Kramářovu vilu zřejmě začátkem příštího týdne.