Gustav Mahler: Jeden z největších skladatelů symfonické hudby počátku 20. století se narodil na Vysočině

Pamětní deska na domě, kde bydlel Gustav Mahler

Gustav Mahler je známý po celém západním světě jako dirigent a ředitel Vídeňské dvorní opery a Metropolitní opery a filharmonie v New Yorku. Poměrně málokdo ví, že se narodil a vyrůstal na území dnešního kraje Vysočina.

Gustav Mahler | Foto: Public Domain

Češi se rádi považují za národ hudebníků. I když je náročné změřit muzikálnost více než 10 milionů jednotlivců, jedním nepopiratelným faktem je, že tato země vyprodukovala několik celosvětově renomovaných skladatelů. Těmi nejoslavovanějšími jsou Antonín Dvořák a Leoš Janáček. A je tu i další osobnost s kořeny v Česku, která se proslavila daleko za jejími hranicemi: Gustav Mahler.

Mahler se narodil v židovské rodině v roce 1860 v malebné vesničce Kaliště u Humpolce. Během dětství se Mahlerova rodina přestěhovala do Jihlavy a připravila půdu pro jeho impozantní hudební cestu. Profesor Jiří Štilec, zakladatel Společnosti Gustava Mahlera a pedagog Akademie múzických umění v Praze, se zasloužil o oživení Mahlerova odkazu. Stál při obnově Mahlerova rodného domu v Kalištích, který dnes slouží jako penzion, restaurace a koncertní místo vyzdobené skladatelovými obrazy a uměleckými díly.

Rodný dům Gustava Mahlera | Foto: Martina Schneibergová,  Radio Prague International

„Kaliště je důležité, pokud jde o Gustava Mahlera. Místo narození je vždy důležité při formování osobnosti, " říká profesor Jiří Štilec a dodává: „Do Jihlavy se s rodiči přestěhoval jako velmi mladý. Tam byl obklopen vojenskou a českou a německou lidovou hudbou, což ovlivnilo jeho pozdější kompoziční styl. Na prvky takové hudby narazíte v jeho symfoniích.“

Dnes se Gustav Mahler těší celosvětovému věhlasu. V německém Hamburku má muzeum, na jeho památníky narazíte v rakouských a italských Alpách, v místech, kde trávil dovolené. V amerických Skalistých horách je dokonce Mount Mahler. Pouze v Kalištích mohou ale návštěvníci zažít dům, kde se Mahler narodil. A v Jihlavě se dům, kde prožil svá formativní léta, proměnil v muzeum, které oslavuje jeho život a éru.

Další slavní rodáci z Vysočiny:

Snad nejznámějším z nich je český básník, novinář, zakladatel české žurnalistiky a literární kritiky Karel Havlíček Borovský, který se narodil se roku 1821 v obci Havlíčková Borová. Malebné městečko Jimramov je rodištěm dalších tří významných spisovatelů - bratrů Viléma a Aloise Mrštíkových a Jana Karafiáta. V Počátkách na Pelhřimovsku se narodil Otokar Březina. Z Okrouhlice u Havlíčkova Brodu pochází světově uznávaný malíř Jan Zrzavý. Region Vysočina ve světě proslavila také světová módní návrhářka Blanka Matragi ze Světlé nad Sázavou. A opomenout nelze ani olympijskou vítězku a mnohonásobnou mistryni světa Martinu Sáblíkovou.

Autor: Vít Pohanka
klíčová slova:
spustit audio

Související

  • Kraj Vysočina

    Kraj na pomezí Čech a Moravy. Kdo nenavštívil Telč a Zelenou horu, o hodně přišel. Rodiště Gustava Mahlera.

  • Poznejte kraje Česka

    Praha je nejznámější a nejatraktivnější město Česka. Ale Česko zdaleka není jen Praha.