Hamáček: Konec nouzového stavu usnadní policistům postihovat porušení opatření

Konec nouzového stavu usnadní policistům postihovat lidi za porušení protikoronavirových opatření. Na tiskové konferenci to dnes řekl ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD). Pandemický zákon, o který budou od 12. dubna nařízení opřena, je totiž novější a přesnější. Policisté tak budou moci pokutovat lidi za nedodržování nařízení až do výše tří milionů korun, firmy až do pěti milionů korun.

Hamáček dodal, že je nyní důležité představit veřejnosti plán rozvolňování. Musí také sdělit, jak bude boj s epidemií řídit po skončení nouzového stavu a velkých plošných opatření. Pracuje na tom ministerstvo zdravotnictví. "Mělo by to jasně říci, za jakých podmínek budou platit jaká opatření, tak aby to bylo předvídatelné," uvedl. Například podnikatelé by měli vědět, kdy mohou otevřít provozovny. Podle ministra se nesmí opakovat situace z minulosti, kdy vláda někdy podléhala tlakům a rozvolňovala příliš rychle.

Hamáček bude po vládě žádat, aby ze státního rozpočtu uvolnila zhruba 770 milionů korun na mimořádné odměny pro hasiče a policisty za boj s pandemií. Příslušníci bezpečnostních sborů by měli dostat 20.000 korun na osobu, řekl ministr po jednání s odbory. Ministerstvo vnitra také od počátku června začne vyplácet policistům, kteří nemají zajištěno stravování na pracovišti, 39 korun denně na jídlo.