Hamáček: Nedostatek materiálu pro očkování v ČR nehrozí

V České republice jsou zásoby injekčních stříkaček pro aplikaci očkování na 65 dní, řekl po jednání Ústředního krizového štábu (ÚKŠ) novinářům jeho předseda Jan Hamáček (ČSSD). Analýza ministerstva průmyslu, kterou si štáb zadal, ale odhalila disproporce v zásobách jednotlivých krajů. Pokud v některém regionu bude nedostatek materiálu, měl by se obrátit na ministerstvo zdravotnictví a získá zápůjčku z některé fakultní nemocnice, dodal Hamáček.

Materiál pro očkování proti covidu-19 si podle strategie očkování měly především zajistit nemocnice. Vyplývá to z verze národní vakcinační strategie zveřejněné k 22. prosinci. Podle mluvčí ministerstva zdravotnictví Barbory Peterové je standardní, že materiál si nakupují očkující subjekty samy. Další miliony stříkaček a jehel mají přijít ze společné objednávky Evropské unie.

Mírný pokles počtu nově nakažených z posledních dnů podle ministra vnitra a šéfa Ústředního krizového štábu Jana Hamáčka (ČSSD) nemusí znamenat obrat ve vývoji epidemie koronaviru. Novinářům po jednání štábu řekl, že se nedají očekávat změny v opatřeních, nejpřísnější stupeň protiepidemických opatření podle něj bude platit "ještě nějakou dobu". Uvedl, že komunitní šíření covidu stále trvá, situace je dál složitá v nemocnicích a nejohroženější skupinou zůstávají senioři.