Hamáček: Ruská reakce na vyhoštění Rusů z ČR byla silnější, než se čekalo

Vyhoštění 20 zaměstnanců české ambasády v Moskvě v principu velvyslanectví paralyzuje, řekl na dnešní tiskové konferenci vicepremiér a pověřený ministr zahraničí Jan Hamáček (ČSSD). Skončil celý politický i hospodářský úsek. Jediné, co nadále funguje, je podle něj konzulární úsek. Vyhoštěn byl i zástupce českého velvyslance Vítězslava Pivoňky. Ruská reakce je podle vicepremiéra silnější, než se čekalo, bude proto jednat s premiérem Andrejem Babišem (ANO) o tom, zda je na místě další krok z české strany.

Ruská federace má dlouhodobě v České republice asi dvojnásobně diplomatů a personálu velvyslanectví, než je tomu u zastoupení Česka v Rusku. Na velvyslanectví Ruské federace v Praze působí kolem 120 zaměstnanců, z toho přes 40 diplomatů. Na českých zastoupeních v Rusku působí kolem šesti desítek zaměstnanců. Na dotaz ČTK to v neděli uvedla mluvčí ministerstva zahraničí Zuzana Štíchová. "Rusové nám (do šíře personálního zastoupení ambasády) započítávají i ruské pracovní síly a tvrdí, že máme velkou ambasádu. My říkáme, že musíme počítat pouze občany České republiky. To je další diskuse, kterou vedeme," řekl Hamáček.

Zhruba padesátka lidí se dnes odpoledne sešla před ruským velvyslanectvím v Praze. Vyjadřovali se zejména k novým informacím o zapojení ruské tajné služby do explozí v muničním areálu ve Vrběticích. Starosta Řeporyj Pavel Novotný vyzval k okamžitému vyhoštění všech ruských diplomatů z ČR. Na demonstraci, kterou pořádala facebooková skupina Dekomunisti, dohlížely desítky policistů. Řečníci odsuzovali ruský útok a zpochybňovali, že se o něm vládní představitelé dozvěděli až v nedávné době, jak tvrdí. Kritizovali to, že k případu se zatím nevyjádřil prezident Miloš Zeman.