Hamáček: Vláda zpřísňuje, nemůže si dovolit podcenit situaci

Kabinet dnes s účinností od soboty zpřísnil opatření proti šíření covidu-19, protože na rozdíl od minulosti by se mohla začít epidemická situace zhoršovat v době, kdy jsou již zaplněné nemocnice. Vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD) řekl, že v posledních týdnech se zdálo, že se budou opatření rozvolňovat, otevřou se skiareály či ve větší míře školy. Vývoj epidemie v posledních dnech to ale neumožnil. "Bohužel se trend zhoršil, epidemie začíná stagnovat, některá čísla začala růst," uvedl.

Kabinet se podle něj při dnešním rozhodování soustředil na omezení mobility obyvatel. Navzdory spekulacím se nerozhodl například vymezit maximální vzdálenost, do které se lze vzdálit od bydliště. Hamáček však nevyloučil, že v budoucnu bude nutné omezit cestování například na okres či kraj. Ministr zdravotnictví Jan Blatný (ANO) řekl, že by se neměly setkávat rodiny, které spolu běžně nežijí.

Testy možné každé tři dny

Lidé se od pátku budou moci nechat zdarma testovat na covid-19 každé tři dny. Nyní na antigenní test zájemci mohou po pěti dnech. Ministerstvo chce umožnit častější testování veřejnosti především kvůli výskytu nových mutací koronaviru, které jsou nakažlivější než původní varianta. Blatný také řekl, že tím chce ministerstvo pomoci také pendlerům. Například Rakousko totiž od pondělí 1. února zavede povinné testování pendlerů na koronavirus. Test bude nutný zřejmě dvakrát týdně, protože nesmí být starší než 72 hodin.

Lužební cesty s potvrzením a bez rodinných příslušníků

Ubytovací služby budou moci využívat pouze lidé na služební cestě, a to bez rodinných příslušníků. Zájemci o pobyt se budou muset prokázat písemným potvrzením zaměstnavatele či objednatele služby v případě živnostníků. Poskytovatelé ubytovacích služeb budou muset potvrzení uchovávat. Ubytovací zařízení i dosud mohla sloužit jen hostům na pracovních cestách, vláda se ale rozhodla opatření upřesnit. Nařízení začne platit od půlnoci z pátku na sobotu. Vláda zároveň rozhodla o tom, že lidé budou moci vyrazit do vlastních rekreačních objektů, pobývat v nich ale mohou pouze členové jedné domácnosti, uvedl Hamáček.

Respirátory doporučené, nikoliv povinné

Nošení respirátorů na rizikových místech nebude povinné, vláda je ale jako ochranu před šířením koronaviru doporučuje. Vláda nechce stanovovat jejich maximální cenu i kvůli tomu, že mezi nimi je mnoho rozdílů, doplnil. Kabinet obnovil zákaz návštěv pacientů v nemocnicích u lidí na lůžkách akutní péče. Po jednání kabinetu to novinářům řekl ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO). V pravidlech zůstaly některé výjimky, dál je možná například přítomnost třetí osoby při porodu, návštěva u osob s omezenou svéprávností či u dětských pacientů, doplnil Blatný. Opatření kritizovala například Asociace krajů. Ministerstvo zdravotnictví poté uvedlo, že krizové opatření nemocnicím návštěvy umožňuje, ale nenařizuje.

Na lanovky už ani pěší

Lanovky a vleky už kromě lyžařů nebudou moci využívat ani pěší. Využívat je budou smět jen složky integrovaného záchranného systému, rozhodla vláda. Podle ministra průmyslu a obchodu Karla Havlíčka (za ANO) kabinet neurčil termín, od kdy skiareály budou moci obnovit provoz. Pravděpodobně to nebude příští týden. Ministr Havlíček se omluvil, že na začátku týdne vláda u provozovatelů horských středisek vzbudila určitá očekávání o možnosti obnovit činnost. Epidemická situace se ale podle něj nevyvíjí dobře.