Hana Hegerová slaví 70. narozeniny

Koncertem před zcela vyprodaným hledištěm Divadla na Vinohradech oslavila v neděli večer svoje sedmdesátiny herečka a zpěvačka Hana Hegerová. Její písně ze 60. let, namátkou například šansony Zlá neděle, Student s rudýma ušima nebo Barová lavice, jsou populární dodnes. Připravila Milena Štráfeldová.

Hana Hegerová, vlastním jménem Carmen Farkašová, se narodila v roce 1931 na Slovensku a své první herecké angažmá dostala v žilinském divadle. Zde také začala zpívat, jak sama mnohokrát přiznala, aby se přivydělala "na uhlí". Počátkem 60. let však již s velkým úspěchem účinkovala v pražském Semaforu nebo v Divadle Rokoko, hrála ve filmových muzikálech Kdyby tisíc klarinetů a Dobře placená procházka, úspěchy získávala i v zahraničí. V Německu, Francii, Belgii a dalších evropských zemích uváděla své šansony, pro které ji zahraniční kritika označovala za "Edith Piaf z Prahy". Největší mezinárodní úspěchy zažila při svém hostování v pařížské Olympii, kde vystupovala s písněmi Charlese Aznavoura a Jacquese Brela. Hudební publicista Jiří Černý o jejím šansoniérském umění uvedl:

"Ona ten šanson pozvedla nejen v kvalitě, ale dokonce ho rozšířila i tolik mezi lidi, že se z toho stal rovnoprávný žánr s taneční písničkou."

Za totality nesměla Hana Hegerová v zahraničí koncertovat, i v bývalém Československu měla jen omezené možnosti vystupování, publikum si ale vždy udržela. V 90. letech dostala celou řadu prestižních hudebních ocenění, v roce 1996 například vstoupila do Síně slávy a získala Cenu Gramy, o rok později právě její Levandulová byla kritikou ohodnocena jako hit roku. Své sedmdesátiny a současně padesát let umělecké činnosti oslaví Hana Hegerová pro velký zájem diváků dalším koncertem ve vinohradském divadle dne 28. října.