Harry Potter a Fénixův řád na českém knižním trhu

Přivítání knihy Harry Potter a Fénixův řád v Domě knihy na Václavském náměstí, foto: ČTK

V noci ze soboty na neděli se otevřely prodejny některých knihkupectví po celé republice, aby nedočkavým zájemcům nabídly první výtisky českého překladu knihy Harry Potter a Fénixův řád, nového - již pátého - dílu slavné série britské autorky Joan Kathleen Rawlingové. V některých místech - například v Liberci - zažili prodejci knih frontu, jakou pamatují už jen z dob socialismu. Pátý díl si koupily v prvních hodinách tisíce čtenářů. Přitom, jak řekl kolegovi Vilému Faltýnkovi ředitel nakladatelství Albatros Martin Slavík, na tisíce se jindy počítá celý náklad úspěšnějších titulů.

Přivítání knihy Harry Potter a Fénixův řád v Domě knihy na Václavském náměstí,  foto: ČTK
V jakém nákladu jste vydali pátý díl Harryho Pottera?

"Pátý díl jsme vydali v nákladu 230 tisíc. Je to přesně tolik, kolik se prodalo předchozích dílů."

To jistě není běžný jev v nakladatelské praxi. Jaké jsou největší náklady ve vaší nakladatelské produkci?

"Ty největší jsou desetiny. Je úspěch, když nakladatel vydá 20 tisíc. Jinak běžně v branži se vydává 3, 5, maximálně 8 tisíc."

Kniha Harry Potter se začala vydávat o půlnoci ze soboty na neděli. Proč tak netypický čas. Doby, kdy jsou všechna běžná knihkupectví zavřená?

"My jsme toto datum knihkupcům doporučili, aby se nezačalo prodávat dříve. Smyslem bylo, že jsme se snažili zabránit tomu, aby děti stály v pondělí ráno fronty před knihkupectvím. Druhým důvodem bylo to, že je to vlastně čtenářský svátek. Děti na to čekaly dva roky, připravovaly se, psaly nám. Jejich účast na vydání té knihy je obrovská. Nechali jsme se inspirovat sousedními zeměmi i zámořím, kde kniha vyšla také v netypickou dobu. Díky tomu mohl knihkupec otevřít i o víkendu v neděli ráno, zájemcům prodávat, pak zase zavřít. Mnoho jich to tak udělalo, uspořádali i malé akce. Chtěli jsme dát prostor tomu, aby to byl skutečně čtenářský svátek."

Máte představu, kolik lidí si tu knihu přišlo v neděli koupit?

Ředitel nakladatelství Albatros Martin Slavík s novým dílem knihy o Harry Potterovi,  foto: ČTK
"To zatím vůbec nevím. My jsme tady monitorovali snad 30-40 knihkupectví. Možná, že ta řada po té informaci v médiích během čtvrtka až soboty vzrostla. Zatím ten přehled nemáme."

Jaká pravidla porušili knihkupci, kteří knihu začali prodávat před 29. únorem?

"Já myslím, že to byla otázka spolupráce a etiky. Jako nakladatelé nejsme ve vztahu s knihkupci. Někteří distributoři to ve smlouvě různými způsoby vázali, takže v takových případech si to budou spolu nějak řešit. Ale nám šlo o to, udržet charakter výjimečnosti prodeje. Ale musím říci, že jen několik málo knihkupců se chtělo tak zviditelnit, že srdnatě porušili všechna pravidla a začali prodávat dříve. Když jsme jim potom zavolali a probrali to, tak od toho ustoupili a pochopili tu skutečnost."

Podle smlouvy s autorkou nakladatelství nesmělo informovat o obsahu nové knihy. Teď je konečně příležitost srovnat, jak se liší nový díl Harryho Pottera od předcházejících. Hovoří programový ředitel Albatrosu Ondřej Muller.

"Jednak svým objemem. Je o třetinu tlustší než předchozí díl. V tom pátém díle Harryho Pottera Fénixův řád je také Harry o rok starší. Právě v pubertě. Je takový rozkolísanější, dospělejší. Vyčítá si spoustu věcí. Uvažuje daleko víc než v předchozích dílech o tom, co je dobro a zlo. Děj je výrazně komplexnější. Připadá mi to, že čtenáři s autorkou a ona s Harry Potterem dozrávají. Tato knížka je více určená dospělejším čtenářům."