Harry Potter vyšel dřív a rozpoutal cenovou válku

Foto: ČTK

Na pulty knihkupectví i obchodních řetězců se dostal šestý díl série knih o Harry Potterovi. Harryho fanoučci se tak do knihy mohou začíst o několik dní dříve, než bylo původně naplánováno. Někteří obchodníci totiž nevydrželi tlak předvánočního trhu a knihu čtenářům nabídli dříve - tím se spustila lavina, protože ostatní nechtěli zůstat pozadu. Kromě toho kolem šestého dílu Harryho Pottera vypukla také cenová válka. Podrobnosti zjišťovala Martina Lustigová.

Foto: ČTK
Obchodní řetězce, které knihu daly do prodeje jako první, se brání tím, že nakladatelství Albatros rozeslalo členům svého klubu knihu s předstihem. Tento argument ale Ondřej Müller z Albatrosu odmítá a o klubu říká: "Vůbec se netýká volného trhu. Byl to takový věrnostní dárek Klubu mladých čtenářů, jehož členové dostali knihu s několikadenním předstihem. Ale to se nijak netýká podmínek volného trhu. Takže výmluva těch, kteří tu knížku pustili dřív, je poměrně nesprávná."

Knihu prodejci nabídli předčasně i kvůli tomu, že jsme v předvánoční době. Pokračuje Jiří Jirásek z pražského knihkupectví Luxor: "Z obchodního hlediska si myslím, že to byla i vina Albatrosu, který stanovil 19. prosinec jako den uvedení na trh, protože knížka byla vyrobená již v listopadu. Takže se mohla uvést třeba na Mikuláše nebo dříve. Teď už je prostě trošku pozdě. Další věc je to, že pokud knihu od distributorů dostanou velké hypermarkety o pět dní dříve, tak se knížka samozřejmě na trh dostane dřív."

Hlavní hrdinové knihy se ve škole v Bradavicích učí čarovat a v Česku zase kouzlí prodejci - a to s cenami. Harry Potter se totiž dá koupit za 309, ale i za 450 korun. Vypukla tak doslova cenová válka. Čím to je? "To nechápu. Podle mě to je chybou obchodní politiky těch, kteří to prodávají, protože pokud na trhu existuje produkt, který všichni chtějí a dokonce by byli ochotni si ho koupit za 450 korun, tak je poněkud nesmyslné ten titul tak zlevnit a slibovat si od toho, že tím něco získám na předvánočním trhu. Nebo že si ke mě přijde o to více lidí koupit rohlíky, máslo a chleba," říká Ondřej Müller. Knihkupectví, která knihu prodávají za doporučenou cenu, k ní například přidávají malé "potterovské" dárky. Odborníci ale upozorňují, že cenová válka postihne především drobné knihkupce, kteří nemohou cenu snížit tak jako velké hypermarkety.

Uvedení každého nového dílu Harryho Pottera bývá po celém světě velkou hrou. Fanoušci se těší nejen na samotnou knihu, ale i na různé doprovodné akce. Někteří soutěží, jiní se převlékají do kostýmů. Řada knihkupectví teď ale plánované "potterovské" akce omezila a fanoušci přijdou o to, na co se řadu měsíců těšili. Slovo má Jiří Jirásek: "Je to škoda. Všude ve světě se to hodně prožívá a lidé se na to těší, jsou tam děti s rodiči, atd. Ale musím říct, že my jsme o to čtenáře nepřipravili. Za prvé je o to připravilo chybné rozhodnutí nakladatelství. A za druhé uspěchanost hypermarketů, které vlastně mají vánoce. Prosinec byl nešťastný termín uvedení na trh. Kdyby se to prodávalo kdykoliv jindy - v únoru, v lednu nebo v listopadu - bylo by to úžasné zpestření kulturního knižního trhu."