Hasící, mapující, pátrající či přepravující. Česko představí na EXPO létající roboty

Mapování historických interiérů, přenos zásilek, ochrana letišť, pátrání po ztracených nebo zraněných osobách či hašení požárů ve výškových budovách. Tam všude mohou najít využití vzdušní roboti neboli drony, které vyvíjí tým z ČVUT. Nyní budou reprezentovat Česko na Světové výstavě EXPO v Dubaji.

Drony se staly středobodem vesmíru mnoha nadšenců do moderních technologií, ale také daly základ výzkumným skupinám, které každodenně věnují síly dalšímu vývoji těchto vzdušných helikoptér a jejich aplikaci v reálném světě tak, aby byly člověku co nejvíce ku pomoci a užitku. A mezi ně patří i skupina Multirobotických systémů (MRS) působící na katedře kybernetiky Fakulty elektrotechnické ČVUT v Praze, která představuje naprostou špičku ve svém oboru.

Drony budou reprezentovat Česko na Světové výstavě EXPO v Dubaji | Foto:  MRS/ČVUT

Nyní bude reprezentovat Českou republiku a svou univerzitu na Světové výstavě EXPO v Dubaji v rámci rotační expozice, která připomíná sto let od momentu, kdy ve hře Karla Čapka R.U.R. poprvé zaznělo slovo „robot“. Návštěvníci českého pavilonu si tak budou moci prohlédnout celkem šest dronů reprezentujících různé robotické projekty.

„Je pro nás ctí, že naše fakulta bude mít prostřednictvím skupiny Multirobotických systémů své zastoupení na největší světové přehlídce technologií budoucnosti EXPO 2020. Výzkumný tým pod vedením docenta Martina Sasky představuje ve vývoji autonomně řízených dronů přední světové pracoviště a mne obzvláště těší, že přitom dostávají prostor nejen doktorandi, ale i studenti magisterského či dokonce bakalářského studia,“ uvedl profesor Petr Páta, děkan Fakulty elektrotechnické ČVUT.

Hašení požáru, mapování památek či přeprava zásilek

Foto: Petr Neugebauer,  MRS/ČVUT

Nejnovějším příkladem zapojení studentů do výzkumných aktivit je dron s hasicí kapslí, který je určen pro zdolávání požárů ve vícepodlažních budovách. Dron detekuje a lokalizuje požár pomocí infračervené kamery. Následně vystřelí do místa požáru kapsli s průrazným nábojem, který rozbije okno. Plyn v kapsli pak požár uhasí anebo utlumí, aby hasiči měli více času.

Dalším projektem je systém pro autonomní odchyt jiných dronů, který je využitelný například pro ochranu letišť, průmyslových areálů, věznic, ale i v soukromí. Dokáže vystřelit na vzdálenost několika metrů síť, kterou narušitele vzdušného prostoru odchytí a bez poničení ho dopraví na určené místo.

Skupina Multirobotických systémů společně se skupinou Packeta také představí pilotní projekt pro autonomní doručování zásilek s pomocí dronu. Projekt, který prochází testováním, by mohl představovat budoucnost doručování zásilek.

Foto: Petr Neugebauer,  MRS/ČVUT

Představí se i využití dronů při mapování interiérů a exteriérů historických objektů. Formace dvou bezpilotních helikoptér, z nichž jedna nese kameru a druhá zdroj světla, se dostane i do těžko dostupných a nedostatečně osvětlených míst, jako jsou kopule, balkony, sochy, vitráže a další objekty, k jejichž prozkoumání by bylo jinak potřeba stavět lešení.

Foto: Petr Neugebauer,  MRS/ČVUT

Návštěvníci si mohou prohlédnout i dron, který dominoval před čtyřmi lety v soutěži v Abu Zabí při nalezení a přistání na označeném pohybujícím se vozidle a při úkolu, kdy letka dronů měla najít a sebrat různé barevné objekty rozmístěné v prostoru. Nebo také drony, které ve spolupráci s pozemními roboty prozkoumávají podzemní komplexy a vyhledávají určené předměty nebo osoby.

FEE CTU DOFEC

klíčové slovo: