Hasiči žádají Kalouska o omluvu za výroky na adresu policistů

Česká asociace hasičských důstojníků žádá po předsedovi KDU-ČSL Miroslavu Kalouskovi omluvu za výroky, které pronesl při jednáních o odkladu služebního zákona. V médiích mimo jiné uvedl, že na této normě nejvíce vydělají bývalí příslušníci represivních orgánů komunistického Československa. Asociace vyjádřila nad Kalouskovými výroky znepokojení v otevřeném dopise.

Hasiče pobouřil zejména rozhovor pro Olomoucký den z poloviny října, v němž Kalousek uvedl, že pokud se ČSSD rozhodla dát dárek příslušníkům totalitních bezpečnostních orgánů k 15. výročí sametové revoluce, tak se jí to povedlo. Zákon se stal i tématem jednoho z předvolebních inzerátů KDU-ČSL, jenž varoval před vyplácením "nekřesťanských peněz bývalým esenbákům".

"Pravda, nejsme esenbáci, ale hasiči, nicméně vaše aktivity měly dopad i na nás, a obáváme se, že váš názor na potlačení odchodného a výslužného budete uplatňovat u všech složek," stojí v dopise adresovaném šéfovi lidovců. Asociace v něm upozorňuje, že hasiči, kteří mají odslouženo více než 20 let, zasahovali v minulosti u požárů bez dýchacích přístrojů, ochranných obleků a dalších prostředků osobní ochrany, což se nepříznivě podepsalo na jejich zdraví. "Mnozí museli ze zdravotních důvodů od sboru odejít za nedůstojných podmínek. Ti, kteří vydrželi ve službě, pochopitelně čekali na účinnost nového zákona, aby mohli odejít za podmínek alespoň srovnatelných s vojáky," dodávají autoři výzvy.

Zákon o služebním poměru měl policistům, dozorcům, hasičům a celníkům od příštího roku razantně zvýšit mzdy, sněmovna ale platnost zákona odložila. Vláda nicméně ve středu rozhodla, že členové bezpečnostních složek dostanou příští rok přidáno, byť v průměru asi o polovinu méně, než jim sliboval služební zákon.