Havlův projev podle Ivana Hoffmana rozděluje českou veřejnost

Novoroční projev, Foto: ČTK

V minulé relaci Radia Praha jsme vám nabídli plné znění novoročního projevu prezidenta Václava Havla. Dnes se k němu vrátíme prostřednictvím reakcí, které vyvolává. Více Vilém Faltýnek.

Novoroční projev,  Foto: ČTK
Vrcholní představitelé ODS a ČSSD novoroční projev prezidenta Václava Havla v době jeho vysílání nesledovali. Miloš Zeman a Václav Klaus se těsně předtím účastnili vysílání politického diskusního pořadu televize Nova, předseda ČSSD Vladimír Špidla či místopředseda ODS Ivan Langer dali přednost jiným aktivitám. Zástupci čtyřkoalice slova hlavy státu přivítali. Miloslavu Ransdorfovi z KSČM se nelíbily výroky, v nichž Havel zpochybnil obhajobu národních zájmů a národní identity. "Chodím venku a užívám sluníčka, projev jsem neviděl,"řekl Langer. Špidla si zase hodlá projev přečíst až ve středečních novinách.

Zeman a Klaus v pořadu TV Nova,  Foto: ČTK
Předseda ODS a Poslanecké sněmovny Václav Klaus později řekl: "Považuji za velmi, velmi nešťastné, že pan prezident, mluví-li o politice a politicích, tak mluví v třetí osobě čísla množného 'oni', protože on se nemůže z toho světa politiky vydělovat".

A co o Havlově projevu soudí politický komentátor Ivan Hoffman? Radiu Praha poskytl na toto téma speciální vyjádření.