Házenkáři bojují i o olympiádu

Foto: ČTK
0:00
/
0:00

Senzačním vítězstvím 27:24 nad favorizovaným Německem zahájili čeští házenkáři svá klání v základní skupině B na Mistrovství Evropy 2012 v Srbsku. Své zápasy ve skupině odehrají ve městě Niš. V úterý se utkají se Švédy a po dalším dni volna s Makedonií. Do druhé fáze šampionátu, který vyvrcholí 29. ledna, postoupí ze čtyř skupin vždy tři týmy.

Filip Jícha  (vpravo),  foto: ČTK
Čeští házenkáři se s Němci utkali také před dvěma roky na evropském šampionátu a zápas v Rakousku skončil remízou. Se Švédskem a Makedonií se za poslední čtyři roky na světové akci nepotkali. "S losem jsem spokojený, myslím, že máme dokonce lepší skupinu než vítěz naší kvalifikace Norsko. I když tam máme týmy, které byly v posledním desetiletí na vrcholných akcích úspěšné, tedy Německo a Švédsko, určitě je to hratelná skupina hodná postupu do další fáze,"řekl reprezentační trenér Martin Lipták. "Pro Makedonii je už samotný postup na mistrovství Evropy úspěchem. Mohli jsme dostat i těžší celky jak z prvního, tak z druhého koše. Povinností je porazit Makedonii a k tomu přidat vítězství nad silným celkem a to povede k postupu," věří Martin Lipták.

Podobného názoru je i klíčový hráč reprezentace a nejlepší házenkář světa za rok 2010 Filip Jícha. "Myslím, že je to pro nás zajímavě hratelná skupina. S Německem to pro mě navíc dostává speciální náboj. Moc se těším," uvedl Filip Jícha, který hraje za německý Kiel, kde má navíc čtyři švédské spoluhráče. "V Kielu to bude určitě zajímavé, zvlášť špičkování se Švédy v šatně bude dobrý. Němci to berou hrozně poctivě, ti na špičkování moc nejsou,"řekl český házenkář.

Foto: ČTK
Los byl prý příznivější než na minulém šampionátu v Rakousku, kde Češi dostali do skupiny Francii, Španělsko a Maďarsko. "Na mistrovství Evropy si soupeře vybírat nelze. Nikdy to nebude, že bychom mohli skákat štěstím do stropu. Ale rozhodně je to lepší los než minule. Na výhru nad jedním z těch silnějších týmů určitě výkonnost máme. Není to jako hrát s Francií, kde uspějeme jednou z deseti pokusů. Na tyhle máme, když se dokážeme vybičovat k výbornému výkonu," věří Filip Jícha.

V přípravě čeští házenkáři nic nepodcenili. Začátkem loňského listopadu se v dějišti letošního evropského šampionátu poměrně úspěšně zúčastnili silně obsazeného turnaje. Filip Jícha na něj rád vzpomíná, i když jeden sportovní "výbuch" tam zažili, připomněl v rozhovoru pro Českou televizi:

Foto: ČTK
"Turnaj čtyř zemí v Srbsku pro domácím, olympijským vítězům Chorvatům a Maďarům, kteří už mají kvalifikaci na olympiádu zajištěnou, byl pro nás hodně pozitivním a kvalitním testem, i když tam byla jedna černá kaňka. Já si z historie snad ani nepamatuji, že bychom někdy porazili Chorvaty, ale nám se to podařilo díky kvalitnímu a hlavně chytrému výkonu. Měl jsem zejména radost, že jsme po tom, co jsme spolu absolvovali jeden trénink, dokázali chytře v útoku pracovat a Chorvaty porazit. Pro mne to bylo velmi cenné vítězství. Za dva dny jsme ale hráli proti Maďarům, a tam právě přišla ta kaňka. Po velmi povedeném, chytrém a drzém výkonu proti Chorvatům přišlo absolutní nic proti Maďarům. Rázem jsme prohrávali 12:4 a vůbec jsme nedokázali reagovat. Když už jsme si vypracovali nějakou šanci, tak jsme ani ze šestky stoprocentní šanci nedokázali proměnit. A bohužel ani já ne. Dokonce si myslím, že právě já jsem byl takovým hlavním tahounem, strůjcem toho neúspěchu. Byl jsem z toho samozřejmě zklamaný, protože sám od sebe očekávám víc než jsem týmu dal proti tomu Maďarsku."

Foto: ČTK
První dílčím cílem českého celku na mistrovství Evropy je postup ze skupiny. Svěřenci Martina Liptáka za sebou musejí v základní skupině nechat alespoň jednoho z trojice Německo, Švédsko, Makedonie, přes kterou by měla být cesta nejsnazší. "Papírově se to zdá, ale zápasy se hrají blízko makedonských hranic a dá se předpokládat, že budou mít domácí prostředí. A kdo někdy zažil nějaký zápas kolektivního sportu na Balkáně, tak si dokáže představit, jaká nás čeká atmosféra. Po losu byly spokojeny se složením skupiny všechny týmy, takže postupové ambice se mohou každému mužstvu pořádně zamotat," tvrdil Filip Jícha. Těší ho, že se bude hrát v Niši, kterou česká výprava zná. "Dvakrát jsme tam hráli proti Srbsku baráž o mistrovství světa, známe město, halu, prostředí. Mohlo by to našemu stylu hry sedět," dodal Filip Jícha.

Na mistrovství Evropy jsou ve hře také místa pro olympijské hry v Londýně. Vítěz se kvalifikuje přímo, další dva celky si zajistí účast na kvalifikačních turnajích.

Foto: ČTK
"Aktivní účast na olympijských hrách je pro mne nejvíc, čeho bych mohl dosáhnout ve sportovní kariéře. To by bylo něco jako odměna za celoživotní práci a hrozně rád bych to tak trošku i vrátil tomu českému házenkářskému národu, kdybychom mohli být účastníky a bojovat na olympiádě. Chybí k tomu kvalitní výkon na mistrovství Evropy v Srbsku, kde jsou ještě dvě volná místa do kvalifikace na olympiádu. Myslím, že máme na to, abychom se o to poprali, ale to je samozřejmě jen taková fráze. Pro nás je to obrovský kus cesty, kterou musíme absolvovat, a obrovská práce. Především na různých studiích taktiky na videu, a hlavně se zaměřit na naši útočnou hru. To je naše Achillova pata. Pokud to zvládneme, máme šanci bojovat s těmi manšafty, které budou usilovat o olympiádu. Myslím, že máme na to bojovat a zúčastnit se kvalifikačního turnaje pro Londýn."

Filip Jícha ví, že pro některé hráče může být, vzhledem k jejich věku, letošní šampionát v Srbsku a případný boj o účast na olympiádě v Londýně poslední šancí:

Foto: ČTK
"Já bych se nerad teď díval tak hluboko do budoucnosti. Pro nás je důležitá kvalifikace na mistrovství Evropy, a tady jsme v tom nejsilnějším týmu, který teď Česká republika má k dispozici. Jsou tu hráči jako Karel Nocar, David Juříček, Jan Filip, Daniel Kubeš, prostě všichni, jak jsme byli mnoho let pohromadě. Tu kvalifikaci pro Londýn se pokusíme uhrát. Co bude následovat poté, to nedokážu říct, ale každopádně někteří hráči mají požehnaný věk. Myslím, že pro národní tým už odvedli mnoho kvalitních utkání. Osobně bych si přál, aby tam ti kluci zůstali jednak proto, že to nejsou jenom moji spoluhráči, ale také kamarádi, a já se v té partě cítím velice dobře. A kdyby jeden z té 'rodiny' vypadl, tak to je samozřejmě vždycky ztráta. Pro mne je vždycky těžké vidět na konci sezóny na klubové úrovni, že se někdo loučí, končí s aktivní kariérou. To je podobný krok, končit s národním týmem. Pro mne by byly ty chvíle smutné."

Filip Jícha věří, že týmový duch bude mít u českého celku navrch:

Foto: ČTK
"My moc dobře víme, že tak, jak hovoříme v kabině, mimo kabinu, na hotelu, ať už jdeme někam spolu na večeři, o tom, že to, jakou máme atmosféru, prostředí, by bylo krásné přenést na hřiště a takovým kvalitním soudržným výkonem se prezentovat pokaždé. Ale je to sport. Kdyby to bylo jednouché, tak to může dělat kde kdo. První krok k tomu, abychom si vůbec věřili, jsme udělali v roce 2010 na mistrovství Evropy v Rakousku, kde jsme nabrali ohromné sebevědomí. Zjistili jsme, že proti světovým týmům můžeme držet krok pouze a jen za předpokladu, že hrajeme chytře, na sto procent, zapojujeme do hry hlavu, nejen běháme za balónem, ale soustředíme se na to, jak jsme to chtěli hrát. A takové to naše české srdce do toho musíme dát úplně naplno. Pokud tam není, tak se prezentujeme takovým výkonem jako právě proti Maďarsku na turnaji v Srbsku, kde jsme nakonec dokázali zápas zvrátit, prohráli jsme o gól, ale pro nás to byl takový, bych řekl, skoro úspěch."

klíčové slovo:
spustit audio