Naši házenkáři postoupili na ME

Foto: ČTK
0:00
/
0:00

Čeští házenkáři využili příznivého losu k postupu na ME. V barážovém dvojutkání zdolali Lotyšsko nejprve na jeho půdě v Rize 31:30 a poté i v domácí odvetě v Chomutově poměrem branek 33:26. Trenér Pavel Pauza rozebírá v následujícím rozhovoru nejen příčiny postupu, ale i ambice jeho svěřenců na nadcházejícím šampionátu starého kontinentu, který bude na začátku příštího roku hostit Norsko.

Foto: ČTK
Co rozhodlo o postupu?

"Určitě domácí odveta v Chomutově, hlavně 1. poločas byl rozhodující"

Do odvety jste nastupovali s jednobrankovým náskokem z lotyšské půdy. Měl jste v tu chvíli ještě nějaké postupové pochybnosti?

"Věděli jsme, že máme lepší mužstvo, což už naznačil zápas v Lotyšsku a proto jsme si v hlavách nepřipouštěli, že bychom neuspěli."

Které naše opory nesou klíčovou zásluhu na postupu?

"Já nerad vyzdvihuji jednotlivý hráče. Kolektivní sport je věcí týmu, každému hráči některý zápas vyjde lépe a jiný hůře. Jak říkám nerad to dělám a nebudu to dělat ani teď."

Přesto ve které herní činnosti jsme byli vůči soupeři lepší?

V domácím utkání to byla především obrana a výkon brankáře. Jinak byl vidět velký rozdíl v kvalitě hráčů. Naši hrají v lepších soutěžích a byli lépe připraveni."

Musel jste během tohoto dvojutkání někdy na lavičce zvýšit hlas. Třeba v situaci, kdy jste cítil, že je mužstvo velmi spokojeno se svým výkonem a padá do útlumu?

"Za zvýšení hlasu stála první polovina zápasu v Lotyšsku - to nebylo optimální. Určité uspokojení nastalo i v zápase v Comutově, neboť náskok i průběh zápasu hovořil jednoznačně v náš prospěch a ta motivace šla trochu dolů."

Jak jste byl spokojen s podporou diváků v domácím utkání?

"Každé mužstvo spoléhá na domácí fanoušky. Podpora odpovídala prostředí, ve kterém se hrálo. Hala v Chomutově má omezenou kapacitu, takže se to samozřejmě nedá srovnat např. se zápasem s Ruskem v Sazka Areně, ale ta kulisa byla důstojná."

S jakými ambicemi budete příští rok v Norsku startovat?

"Většina mužstev je má vždy vysoké. Nechceme se jenom zúčastit, stejně jako letos v Německu. Je však ošidné něco říkat, neboť ten šampionát je za půl roku, aleurčitě chceme dokázat, že česká házená může hrát ve špičce."

Na co se během toho půl roku budete nejvíce soustředit. Kde český tým nejvíce tlačí bota?

"Ono to vypadá jako dlouhá doba, ale je třeba si uvědomit, že nás čeká týdenní příprava na podzim a potom stejně dlouhé soustředění těsně před šampionátem. Je těžké to odhadnout, to ukáže až samotná příprava. Není to oddílová záležitost, v reprezentaci je mlo času, i když hráči přijíždí na nějaké úrovni připraveni z klubů, akže je spíše důležité dát je dohromady."

Po světovém šampionátu v Německu došlo na některých postech k obměně kádru, neboť pro některé naše hráče se jednalo o vrchol kariéry. Na jakých postech musíte nejvíce pracovat, aby došlo k adekvátní náhradě?

"Určitě potřebujeme sehnat stabilního hráče na střední spojku - tam je velký prostor. Hodně typů přichází v úvahu i na levém křídle a pakliže nebude pokračovat Honza Filip tak i na pravém křídle. To jsou posty, kde se otevírá prostor pro mladší hráča a já doufám, že za půl roku budeme mít jasno."

Na ME v olympijském roce byla vždy šance na OH postoupit. Je tomu tak i letos nebo má český celek dveře do Pekingu uzavřené?

"Místo má jisté mistr Evropy a dále budou ještě dvě volná místa na evropských kvalifikačních turnajích."

Když se tedy podíváte na vaše soupeře, kteří se také ještě nekvalifikovali na OH do Pekingu, vidíte reálnou šanci na postup?

"Já bych nerad dopředu spekuloval. rčitě je to pro mužstvo výzva a velká motivace."

Autor: Jan Hloch
klíčové slovo:
spustit audio