Hejtman varoval lidi v Olomouckém kraji před teroristickými útoky

Hejtman Olomouckého kraje Jan Březina varoval obyvatele regionu před reálnou hrozbou teroristických útoků, kterými vyhrožuje státu anonymní vyděrač. "Nastal čas sdělit občanům pravdu, protože v pondělí reálně hrozí několik výbuchů na frekventovaných místech Olomouckého kraje," řekl. Nepřímo kritizoval policii za to, že občany nechce o tak závažné hrozbě informovat. Embargo označil za podivné. "Jako hejtman kraje cítím povinnost lidem sdělit, že hrozí nebezpečí, a byl bych rád, kdyby varování vzali vážně," uvedl Březina. Učinil tak bez souhlasu policie. Její zástupci byli na jeho mimořádnou tiskovou konferenci pozváni, ale nepřišli.

Březina citoval vybrané pasáže z dopisu, který vyděrač policii napsal: "...dne 24. 3. může dojít k explozi několika časovaných nástražných systémů...na různých místech Olomouckého kraje s vysokou hustotou civilního obyvatelstva". Podotkl, že policie dopis zcela neutajila a některé útržky už se objevily v médiích. Vyděrač si podle hejtmanových informací nevyzvedl žádný z balíků peněz, které podle jeho pokynů shodila policie na 25 místech střední Moravy. Celkem si pisatel vyžádal deset milionů korun. Policie už dříve informovala, že když do soboty balíky anonym nepřevezme, sesbírá je.

O hrozbách anonymního pisatele policie poprvé informovala před deseti dny. Aby policisty přesvědčil o svém odhodlání, připevnil vzorek výbušniny u železničního mostu v Olomouci. Silná nálož byla funkční, nástražný výbušný systém byl vyroben podomácku z běžně dostupných materiálů. Ačkoli byla bomba zhotovena laicky, policie pachatele nepovažuje za amatéra. Podle některých policejních zdrojů může vyděrač patřit k bývalým zpravodajcům.