Helena Vondráčková prohrála soudní při s hudebním kritikem Janem Rejžkem

Rejžek versus Vondráčková, Foto: ČTK

Helena Vondráčková prohrála soudní při s hudebním kritikem Janem Rejžkem, který ji před časem nařkl z toho, že za svůj polistopadový návrat na výsluní vděčí lidem minulého režimu a zejména z toho, že v roce 1977 podepsala tzv. Antichartu. Vondráčková požadavola omluvu, Městský soud v Praze rozhodl, že se kritik omlouvat nemusí. Více Jaromír Marek.

Vondráčková versus Rejžek,  Foto: ČTK
Předmětem sporu byly Rejžkovy články z října roku 2000, ve kterých píše: "Vondráčková za svůj polistopadový comeback zřejmě vděčí tomu, že neztratila kontakty na mafiány, kteří ji v sedmdesátých a osmdesátých letech tlačili do médií," napsal tehdy Rejžek. Připomněl také, že zpěvačka podle Rudého práva z 11. února 1977 podepsala Antichartu, v níž kulturní pracovníci na pokyn komunistického vedení odsuzovali signatáře Charty. Právě tomuto nařčení se Helena Vondráčková razantně brání a tvrdí, že Antichartu vůbec podepsat nemohla, protože měla v Berlíně koncert s Václavem Neckářem. Podle svědků však v té době nebyla ani s Neckářem, ani v Berlíně, ale na zájezdě v Polsku. Ovšem jak soudu potvrdil bývalý pracovník Pragokoncertu, nepřítomnost konkrétní osoby v republice ještě nutně neznamenala chybějící podpis pod komunistickým dokumentem. V případě zpěváků sestavila seznam signatářů agentura Pragokoncert a osoby na něm uvedené postupně kontaktovala. "Podepsali téměř všichni umělci, kteří vyjížděli do ciziny. Bylo jim řečeno, že pokud to nepodepíší, už v zahraničí koncertovat nebudou," prohlásil před soudem tehdejší pracovník agentury Pragokoncert.

"Tvář a tělo se dají vylepšit v kosmetických salónech, ale svědomí nikoliv,"říká na adresu Heleny Vondráčkové publicista Jan Rejžek. Samotná zpěvačka, která se znovu vrací na výsluní popularity, k rozsudku uvedla:

Helena Vondráčková,  Foto: ČTK
"Výsledek považuji za absurdní. Je stále těžké se zde domoci práva. Kdokoli vás může beztrestně pošpinit a pomluvit bez potrestání. Proto se hodlám určitě odvolat..."

Pokud se Helena Vondráčková skutečně odvolá, skončí její případ až u Vrchního soudu v Praze. Takzvanou Antichartou, o které je řeč, vyvrcholilo právě před pětadvaceti lety hysterické tažení Komunistické strany proti právě vzniklé platformě Charty 77. Vrcholem bylo demonstrativní shromáždění 28.1. 1977 v Národním divadle v Praze, během kterého se k podpoře komunistického režimu přihlásilo několik stovek umělců.