Historická vozidla se sjela do Prahy

Soutěž Bohemia Rallye Historic - součást mezinár. setkání historických vozidel Retro Prague 2003, foto: ČTK

Máte rádi hezky načančaná historická vozidla? Pak Vám doporučuji jejich čtyřdenní srocení na pražském Výstavišti. Josef Kubeczka tam byl a přišel přímo nadšen.

Soutěž Bohemia Rallye Historic - součást mezinár. setkání historických vozidel Retro Prague 2003,  foto: ČTK
Pokud se chystáte do Prahy a zajdete na Výstaviště, pak se mi nebudete divit. Koná se tam totiž čtvrtý ročník mezinárodního setkání historických vozidel Retro Prague 2003. Ve čtvrtek odtamtud odstartovalo na sedmdesát krasavců z devíti zemí, v tom šest motocyklů. Jak mi řekl předseda občanského sdružení Retro Prague Ladislav Pakosta, jde o rozsáhlou akci:

"Obsahuje čtyři akce. Ta nejrozsáhlejší je Auto Štangl Bohemia Rallye Historic 2003 Fiva A, což je soutěž zařazená do kalendáře Mistrovství světa. Dále je to Veteran Salon - výstava historických automobilů a hlavně i podniků, které se zabývají restaurátorstvím těchto vozidel. Třetí akce je Veteran Art -výstava obrazů s tématikou motorismus. Vystavuje letos 21 výtvarníků, grafiků a malířů. Poslední akce, která začíná v sobotu a pokračuje v neděli, je Veteran Burza, což je příležitost pro ty, kteří potřebují koupit nebo prodat nějaké díly na ty historiky."

Ladislava Pakosty jsem se také zeptal na nejzajímavější vozidlo mezi účastníky rallye:

Soutěž Bohemia Rallye Historic - součást mezinár. setkání historických vozidel Retro Prague 2003,  foto: ČTK
"Já bych nerad vytáhl některé, protože by si ti ostatní mysleli, že ho nějakým způsobem nadnášíme. Všechna vozidla, která tam jsou, jsou unikáty a myslím si, že ten, kdo chce a zajímá se o to, nechť se přijde podívat, uvidí a vybere si sám. Nejstarší je Praga Alfa z roku 1913."

Na autosalonu se prezentuje sto historických vozidel, které do Prahy přivezlo 24 vystavovatelů. Nejstarším autem je Laurin & Klement z roku 1905, nejcennějším zřejmě Mercedes Benz z roku 1914. Je jedním ze dvou dochovaných kusů na světě, pochlubil se Josef Štangl, spoluorganizátor výstavy, která, jako celá akce, trvá až do neděle.