Hladina Vltavy by se v Praze mohla zvednout příští týden

Hladina Vltavy by se v souvislosti s jarním táním sněhu mohla v Praze zvednout příští týden. Podle předběžných předpokladů by město mohla postihnout zhruba desetiletá povodeň. Lze očekávat, že se voda mírně vylije na okrajích metropole, řekl Pavel Uher z Povodí Vltavy.

Na Vltavě by byl zastaven provoz lodí, musely by do chráněných přístavů. Na jihu města by se rozlila Berounka v oblasti Radotína a Lipenců, Vltava na severu v Troji. Podle Uhra to ale nic dramatického nebude. Ještě před týdnem prý byly předpovědi mnohem pesimističtější.

O desetileté vodě se hovoří tehdy, pokud průtok v Malé Chuchli dosáhne kolem 2000 metrů krychlových vody za sekundu. Třetí stupeň povodňové aktivity, tedy ohrožení, se obvykle vyhlašuje při průtoku 1500 metrů krychlových za sekundu. Například ve čtvrtek v Chuchli protékalo asi 280 krychlových metrů vody za sekundu.

"S velkou pravděpodobností lze říci, že záplavy nad desetiletý průtok nejsou signalizovány," řekl pražský primátor Pavel Bém. Přesto město raději činí přípravy až na padesátiletou vodu. Za týden se možnou hrozbou povodně bude zabývat magistrátní bezpečnostní rada.

V povodí Vltavy je ve sněhu asi 1,5 miliardy metrů krychlových vody. Přehrady vltavské kaskády mají podle Uhra dostatečné rezervy. Bém uvedl, že jsou větší, než byly při katastrofálních záplavách v srpnu 2002, kdy Prahu postihla pětisetletá povodeň. Tehdy v povodí napršelo ve velmi krátké době asi pět miliard metrů krychlových vody.