Hokejisté Brna porazili Liberec 5:2 a jsou po 51 letech mistry

Hráči Komety Brno slaví extraligový titul, foto: ČTK

Hokejisté Brna jsou novými mistry extraligy. Kometa porazila obhájce titulu Liberec ve čtvrtém finálovém utkání 5:2, sérii vyhrála v nejkratším možném termínu 4:0 a po dlouhých 51 letech slaví zlato. V celém play off ztratilo Brno jen dvě utkání, obě v semifinále s Hradcem Králové.

Hráči Komety Brno slaví extraligový titul,  foto: ČTK
Branky padaly až od druhé třetiny. Závěr už se odehrál pod taktovkou domácích, kteří k radosti vyprodaného publika nepřipustili žádné komplikace. Sesazení šampioni to ještě zkusili skoro čtyři minuty před koncem s hrou bez gólmana, ale Krejčík přidal pátý gól. "Je to báječný pocit, který si chci dokonale užít. Čekal jsem na něj dvanáct let. Byla to náročná a dlouhá cesta, jsem nesmírně rád, že se nám podařilo na třetí pokus konečně vyhrát finále. Sešla se báječná parta hráčů,"řekl ČTK majitel Komety a hlavní kouč Libor Zábranský.

V historickém přehledu se Brno dotáhlo na vedoucí Jihlavu

Poslední finále mezi Kometou Brno a Bílými Tygry Liberec,  foto: ČTK
V samostatné české extralize triumfovali Brňané poprvé, jinak ale patří mezi nejúspěšnější tuzemské kluby. Letošní titul je pro ně již dvanáctý, čímž se v čele historického přehledu dotáhli na vedoucí Jihlavu. Předchozí vítězství Brna se datují do let 1955 až 1966, kdy vyhráli jedenáctkrát během 12 sezon.

Kapitán Komety Brno Leoš Čermák si zisk mistrovského titulu užíval plnými doušky. V kabině si zapálil vítězný doutník a při něm novinářům přiznal, že začal věřit v titul až půl minuty před koncem zápasu. To už přitom měla Kometa tříbrankový náskok. "Když jsme dali na 5:2, tak zbývalo přes minutu do konce. Říkal jsem si, že titulu začnu věřit až třicet vteřin před koncem. To už by se nic nemělo stát,"řekl kapitán Komety, který na sebe prozradil, že je pouze svátečním kuřákem. "Série se Spartou byla velice těžká, hlavně po psychické stránce. Jak jsme tohoto výborného soupeře porazili, tak jsme se rozjeli a nikdo nás už nezastavil," ohlédnul se za úspěšným vstupem do play off.

K titulu se Kometa vyhoupla až ze šestého místa po základní části. "Výborně chytal brankář Čiliak, což byl základ. Samozřejmě bylo důležité se dostat do šestky," myslí si brněnský kapitán. V celém play off Kometa prohrála jen dva zápasy.

Trenér Liberce: I druhé místo je velmi cenné

Filip Pešán,  foto: ČTK
Trenér libereckých Bílých Tygrů Filip Pešán si přes zklamání z finálové porážky uvědomil, že i stříbro je pro Severočechy velmi cenné. Druhá příčka je po loňském titulu druhým největším úspěchem klubové historie.

"Je to rozhodně úspěch. Jsem přesvědčený o tom, že takovéto umístění po základní části i v play off nám nikdo netipoval," připustil devětatřicetiletý trenér. "Hrozně moc mě těší, že jsme sezonou dokázali projít se ctí a s výsledkovou kvalitou. Hráčům za to musím poděkovat," ocenil Pešán výkony svých svěřenců. Finálovou účast dokázal s mužstvem zopakovat i přesto, že podle jmen byl tým bezpochyby o něco slabší v porovnání s kádrem loňských šampionů.

Sám si chce od hokeje nyní odpočinout. "Mám toho teď plné zuby. Asi odletím na chvilku do Ameriky. Jsem pak také pozvaný na červnový kemp New York Rangers. Být v takovém klubu a v takovém prostředí na ledě, to je věc, která vás rozvíjí a přináší další pohledy. A já jsem moc rád, že takové šance dostávám," nastínil Pešán.