Hokejisté přijeli do centra Prahy na střeše autobusu a slavili

Do Prahy se z Vídně vrátili zlatí čeští hokejisté, noví mistři světa. Na starém ruzyňském letišti je vítali rodinní příslušníci a také asi dvě stovky fanoušků. Jako první se na schůdcích letadla symbolicky objevil s pohárem v rukou kapitán David Výborný, jenž získal v rakouské metropoli již svůj pátý světový titul. Výprava pobyla na letišti zhruba tři čtvrtě hodiny, pak odvezla ukázat zlatý pohár na Staroměstské náměstí. Na zaplněné tradiční dějiště triumfálních oslav, kde čekalo více než dvacet tisíc fanoušků, dorazili hokejoví reprezentanti autobusem. Největších ovací se dočkal Jaromír Jágr. Oslavy se nesly i v duchu vzpomínky na tragicky zesnulého kouče olympijských vítězů z Nagana Ivana Hlinku. Jeho portrét položili hokejisté do poháru a vzdali mu hold.

Hokejisté spustili po příchodu na pódium sprchu šampaňského do vlastních řad i na nejbližší fanoušky, kteří se tísnili pod pódiem. Jaroslav Špaček nevynechal dokonce hlídkující policisty. Nastalo objímání, zvedání rukou a tleskání. Když přišel na pódium jako poslední kouč Vladimír Růžička, došlo i na proslovy. Hráči vesměs pěli ódy na své příznivce. "Čeští fanoušci jsou nejlepší na světě a Praha nejlepší město," křičeli téměř všichni. Kouč Růžička děkoval. "Fandili jste skvěle a já jsem hrdý na všechny hráče," řekl. Fanoušci jej vyzvali, aby u reprezentace zůstal. "To byl museli zůstat všichni hráči," odvětil.

Triumf českých hokejistů na mistrovství světa ve Vídni nepotěšil jen sportovní fandy, ale také většinu sázkařů. Více než polovina tipujících totiž vsadila na vítězství týmu trenéra Vladimíra Růžičky. Na výsledcích turnaje tratily naopak sázkové kanceláře, protože favorité vesměs vyhrávali. MS bylo největší sázkařskou událostí roku a objem sázek překonal loňský pražský šampionát, vyplývá z ankety ČTK mezi provozovateli sázek.