Čtvrtek bude pro české hokejisty ve Vídni rozhodující

Foto: ČTK
0:00
/
0:00

Čeští hokejisté zakončili osmifinálovou skupinu E na mistrovství světa ve Vídni výhrou 5:1 nad Běloruskem. Svěřenci Vladimíra Růžičky tak skončili druzí za Ruskem kvůli porážce ve vzájemném zápasu. Ve čtvrtek je čeká důležité čtvrtfinálové utkání - kdo vyhraje, postupuje dál, poražený jede domů. Další informace Vám nabídne Josef Kubeczka.

Foto: ČTK
Vítězný zápas s Bělorusy se po oboustranně opatrném začátku změnil ve druhém a třetím dějství v jednoznačnou záležitost pro naše hokejisty. S chutí si zastříleli - na soupeřovu branku vyslali 50 ran a na gólech se podílely všechny řady. Obránce Jiří Šlégr byl po utkání spokojen.

"Tu první třetinu to nebylo jednoduché. Soupeř se snažil bránit a my jsme začali hrát až později. Hra se nám více otevřela a dali jsme i nějaké góly. Pro nás je velmi důležité, že jsme dostali jen jeden gól. Z toho vycházíme, abychom hráli dobrou obranu. Teď je před námi asi ten nejdůležitější zápas, čtvrtfinále, a my se na něj musíme připravit."

Také asistent reprezentačního trenéra Marián Jelínek hodnotil pozitivně výkon svých svěřenců, kteří hráli s velkou chutí.

Foto: ČTK
"To bylo to nejdůležitější, aby hráči našli v sobě motivaci pro jménem ne tak zvučného soupeře podat fantastický výkon. Co se týče celé hry, myslím si, že byla ovlivněna právě tou motivací. Bělorusové už ji neměli, jejich mise tady na mistrovství světa skončila poměrně velmi úspěšně, ale zápas s námi pro ně vůbec nic neřešil. Pro nás byl ale velmi důležitý z toho hlediska, že balit se a cestovat do Innsbrucku nebo zůstat ve Vídni je pro nás podstatný rozdíl."

Čeští hokejisté na šampionátu splnili hlavní cíl, který pro ně vyplýval z přípravných zápasů - zlepšit defenzívu. Ze šesti zápasů na turnaji pět vyhráli, inkasovali pět gólů, z toho jediný ve hře pět na pět.

"Dá se říct, že na tom pracujeme, ale na druhé straně nesmíme podlehnout nějaké euforii proto, že statistika takto vypadá. Teď nás čeká soupeř úplně jiný a soupeři, kteří byli doposud, buďme upřímní, nebyli takoví, jaký nás čeká."

Jaromír Jágr,  foto: ČTK
Ve čtvrtfinále čeká naše hokejisty stejně jako loni celek USA. Pokus o odplatu za loňské vyřazení ve čtvrtfinále světového šampionátu v Praze se odehraje ve čtvrtek odpoledne na vídeňském ledu. Jak řekl Marián Jelínek, přípravy na tento veledůležitý zápas začaly ještě před střetnutím s Běloruskem.

"Pouštěli jsme si zápas USA - Švédsko, který byl z hlediska Spojených států doposud nejlepším vystoupením tady na šampionátu, a doufám, že i zůstane. Už jsme na tom začali pracovat, vystřihávat všechny důležité okamžiky a momenty a bude to pokračovat."

Marián Jelínek je i osobním kondičním trenérem Jaromíra Jágra, který proti Bělorusku hrál výborný hokej i přes zlomený malíček na levé ruce. Je už naše největší hvězda v pořádku?

"Je to v pořádku tak, že je zlomený. Před každým zápasem dostává injekci proti bolesti a zápas vždy odehraje. Je ale pravda, že v noci docela trpí a moc se nevyspí."

Přesto bude připraven i pro utkání s celkem USA. A jak říká Jiří Šlégr, čeští hokejisté jsou odhodláni oplatit soupeři loňské vyřazení ze světového šampionátu v Praze.

"Já si myslím, že i oni ví, že jim máme co vracet z Prahy, a my proto uděláme maximum, abychom vyhráli a postoupili dál."