Češi hokejisté porazili USA a jsou v semifinále

Český brankář Tomáš Vokoun se raduje po neúspěšném posledním samostatném nájezdu Američanů, foto: ČTK
0:00
/
0:00

Čeští hokejisté jsou v semifinále Mistrovství světa ve Vídni. Týmu Spojených států amerických oplatili loňské vyřazení ve čtvrtfinále a postoupili po vítězství 3:2 po samostatných nájezdech. Podrobnosti z nervy drásajícího zápasu má Zdeňka Kuchyňová.

Český brankář Tomáš Vokoun se raduje po neúspěšném posledním samostatném nájezdu Američanů,  foto: ČTK
Letošní zápas měl zrcadlově obrácený vývoj. Loni v Praze vedli ve čtvrtfinále Češi 2:0, soupeř vyrovnal a na penalty vyhrál 1:0. V letos ve Vídni opět stáli proti Čechům hokejisté Ameriky. A vývoj zápasu? Přesně opačný. Američané vedli 2:0, Češi vyrovnali a na penalty zvítězili 1:0. Velkou zásluhu na postupu českých hokejistů měl brankář Tomáš Vokoun. Osmadvacetiletý rodák z Karlových Varů si připsal pětadvacet úspěšných zákroků, ale pět nejdůležitějších si schoval na samostatné nájezdy. Vychytal při nich všech pět amerických střelců a na rozdíl od loňské česko- amerického čtvrtfinálového duelu odcházel z ledu jako vítěz.

Foto: ČTK
"Ten zápas se vůbec dobře pro nás nevyvíjel. Prohrávali jsme 2:0, byli jsme ve velice těžké pozici. Myslím si, že to mužstvo předvedlo obrovskou sílu. Po druhé třetině jsme si řekli, že tam necháme všechno a nebudeme se ohlížet na výsledek, jestli prohrajem, vyhrajem nebo co se stane. Kluci všichni bojovali jako lvi a vyplatilo se,"

řekl Tomáš Vokoun bezprostředně po skončení zápasu. Skandování českých fanoušků se ozývalo ve Vídni i v pražských hospodách a barech. Hlasivky dostaly zabrat zejména v závěru zápasu. A jak fanoušci jeho výsledek tipovali?

"Bude to těžké, myslím 2:1. - Já si myslím, že kluci zapnou a že jim vrátíme tu prohru z našeho Mistrovství světa. - My jsme lepší hlavně technickou hrou. Oni jsou akorát tvrdý a my je přehrajeme naší chytrostí. - Myslím si, že ten jejich golman DiPietro celou dobu co hraje v NHL dělal brankáře číslo 2, ani jejich tým se nedostal do play off, takže ten selže. Skončí to 2:2 a vyhrajem na nájezdy."

Martin Ručinský přijímá gratulace spoluhráčů po úspěšném samostatném nájezdu,  foto: ČTK
A právě poslední tip se ukázal jako správný. Ale vraťme se k vývoji zápasu. Naši hokejisté prohrávali ještě na začátku třetí třetiny, pak začal jejich drtivý nápor. Pomohla jim trochu kuriozní situace. Šlégr svou ránou trefil amerického brankáře DiPietra do masky, ten si ohnuté dráty musel dát spravit a chvilku chytat v helmě kolegy. Američtí kustodi ji sice za pár vteřin opravili, ale Židlický svou střelou od modré stihl snížit. Další branku dal Jaroslav Špaček. Následovalo prodloužení, kde gól nepadl a téměř tříhodinovou bitvu poté v penaltové loterii rozhodl Martin Ručinský. Ten se prosadil jako jediný. Nad výhrou se radoval i kapitán českého týmu David Výborný.

"Hlavně doufám, že to bylo za ten loňský rok, že se nám to vrátilo. To štěstí bylo při nás, takže opravdu vyhrál lepší. Někdy lepší v těchto zápasech prohraje. Loni jsme doma byli pod psychickým tlakem, tady jsme hráli víc uvolněně a to štěstí se pak obrátilo k nám."

Trenér Růžička přiznal, že na střídačce prožil hrozné nervy a pořádně se zapotil. Na telefon mu krátce po skončení zápasu nabíhaly jedna zpráva za druhou, během půl hodinky prý asi šedesát. Už však uvažuje o dalším soupeři, kterým budou v sobotu Švédové.