Česko slaví hokejový titul

Foto: ČTK
0:00
/
0:00

Česko žije vítězstvím hokejistů na MS ve Vídni. Po čtyřech letech se český tým vrátil na hokejový trůn. Tisíce fanoušků zamířily do Vídně, statisíce lidí sledovaly utkání po celé zemi. Nyní se vydáme do ulic, kde se večer slavilo. Více Jaromír Marek.

Foto: ČTK
Desetitisíce lidí sledovaly utkání na Staroměstském náměstí v Praze finále mistrovství světa mezi Českou republikou a Kanadou. Čeští hokejisté vyhráli 3:0 a dav rozradostněných fanoušků se, pozdravován troubícími auty, vyrazil tradičně oslavovat na Václavské náměstí. Slavilo se však nejen v Praze, tisíce lidí se sešly před velkoplošnou obrazovkou například na brněnském Náměstí svobody. Prezident Václav Klaus a premiér Jiří Paroubek sledovali utkání přímo ve Vídni. Paroubek přijel podpořit české hokejisty už v osmifinále, když podlehli Rusům. Tehdy přišel v dresu s číslem jedna a nápisem Paroubek. Na finále však byl v civilu.

Prezident Václav Klaus a Pavel Kubina  (vlevo),  foto: ČTK
"Dnes jsem ho nechal doma, bylo by mně v něm horko."

Ve Washingtonu sledoval, spolu s desítkami mladých fanoušků, hokejové finále i exprezident Václav Havel.

"Finále jsem sledoval s velkým zájmem, jako všichni. Myslím, že naši odvedli skvělý výkon a právem se stali mistry světa. Už jsem jim posílal telegram, že se raduji z jejich vítězství a oceňuji jejich výkon. Já bych ho ocenil, i kdyby prohráli."

Ke čtyřem zlatým z let 1996, 1999, 2000 a 2001 a třem bronzovým přidali po výhře nad Kanadou další zlato. Český či československý tým celkově vyhrál MS už pojedenácté.