Hokejisté prohráli na olympiádě se Švýcary a poprvé nepostoupili do čtvrtfinále

Čeští hokejisté prohráli v předkole play off na olympijských hrách v Pekingu se Švýcarskem 2:4, poprvé v historii nepostoupili do čtvrtfinále a připsali si nejhorší výsledek na turnaji pod pěti kruhy od rozdělení Československa. Po gólu Lukáše Kloka v 11. minutě sice vedli, ale pak se čtyřikrát prosadili Švýcaři. Čtyři minuty před koncem ještě snížil Roman Červenka, více zdramatizovat duel ale český tým nedokázal.

Čeští hokejisté už podle brankáře Šimona Hrubce dávno nepatří mezi hokejové giganty, jak bývali zvyklí. Podtrhuje to i dnešní vyřazení v předkole play off olympijského turnaje v Pekingu. "Už dávno nejsme hokejová velmoc, jakou jsme bývali před deseti lety," konstatoval Hrubec po porážce se Švýcary, která znamená, že Češi skončí v turnaji nejlépe devátí. Na medaile, které vozili hokejisté z vrcholných akcí pravidelně, teď čekají už deset let.

Další výsledky:

Ester Ledecká olympijskou medaili ve sjezdu na hrách v Pekingu nezískala. Na druhém a třetím mezičase vedla před později bronzovou Italkou Nadiou Delagovou, ale pak chybovala a závod dokončila s velkou ztrátou na 27. místě. Vyhrála mistryně světa Švýcarka Corinne Suterová, která porazila o 16 setin sekundy obhájkyni olympijského zlata Italku Sofii Goggiaovou, jež se na vrchol sezony vrátila zhruba tři týdny po zranění kolena.

Krasobruslařka Eliška Březinová je při premiéře na zimních olympijských hrách na překvapivém 12. místě po krátkém programu. Po životním výkonu útočí na své nejlepší umístění na vrcholné světové akci. Dosud byla na MS nejlépe osmnáctá v letech 2014 a 2018, ale to šlo o poolympijské šampionáty, kde bývá slabší konkurence. Vede favorizovaná Ruska Kamila Valijevová, která může závodit navzdory pozitivnímu dopingovému testu z prosincového národního šampionátu.

Český rodák reprezentující Rakousko Matěj Švancer postoupil do finále olympijské soutěže v lyžařském slopestylu. V kvalifikaci obsadil deváté místo, vyhrál úřadující světový šampion Švýcar Andri Ragettli před čerstvým olympijským vítězem v Big Airu Norem Birkem Ruudem. Nejlepší dvanáctka mužů bude o medaile bojovat ve středu.

Čeští biatlonisté byli ve štafetě na hrách v Pekingu po čtyřech trestných kolech dostiženi a závod nedokončili. Klasifikováni jsou na 19. místě a dopadli tak nejhůře v olympijské historii. Reprezentační tým doplatil na nevydařený první úsek Jakuba Štvrteckého, který se po dvou trestných kolech propadl na poslední 21. pozici. Závod vyhráli Norové před Francií a Ruskem.

Český dvojbob Dominik Dvořák, Jakub Nosek obsadil v olympijském závodě v Jen-čchingu patnácté místo. Kompletní stupně vítězů obsadili Němci, zlato z Pchjongčchangu obhájil favorit Francesco Friedrich.