Horolezec Jaroš zdolal nejvyšší horu Antarktidy, pátý vrchol Koruny světa

Mount Vinson - nejvyšší hora Antarktidy, foto: Christian Stangl CC BY-SA 2.0

Nejúspěšnější český himálajský profesionální horolezec Radek Jaroš stanul o Vánocích na vrcholu nejvyšší hory Antarktidy. Mount Vinson, který měří 4892 metrů, se mu podařilo zdolat i přes nepříznivé počasí a silný vítr.

Radek Jaroš se členy expedice,  foto: Radek Jaroš
"Mezi druhou a třetí hodinou jsme všichni stanuli na nejvyšším vrcholu Antarktidy. Ideální počasí nebylo, hlavně na vrcholu silně fučelo. Po poničených stanech vichřicí před pár dny jsem skoro nevěřil," napsal Radek Jaroš po výstupu na nejvyšší vrchol kontinentu věčného ledu na svém webu. Několik dnů před výstupem na vrchol totiž jeho výprava čelila větrné bouři, která jim částečně poničila vybavení. "Bouře trvala téměř celý den, zničila tři z pěti stanů naší sedmičlenné expedice. Strávil jsem více než deset hodin mimo jakýkoli úkryt. Vítr nás srážel k zemi a my se snažili zachránit, co šlo," popsal horolezec ve zprávě. Počasí se nakonec vylepšilo a výpravě se na první svátek vánoční podařilo dosáhnout vrcholu. Mount Vinson, který se nachází přibližně 1200 kilometrů od Jižního pólu, je pro 53letého horolezce už pátým zdolaným vrcholem v projektu Koruna světa, jehož cílem je postupně stanout na nejvyšších horách všech sedmi kontinentů. V rámci Koruny světa se Radku Jarošovi už podařilo vystoupat na nejvyšší vrchol Asie i světa Mount Everest, na Denali na Aljašce, na Mount Blanc i na Elbrus, který také bývá označován za nejvyšší vrchol Evropy a na australský Mount Kosciuszko. K dovršení Koruny světa mu tak zbývají ještě nevyšší hory Afriky, Oceánie a Jižní Ameriky.

Po Koruně Himalájí Koruna světa

Radek Jaroš,  foto: Milan Kopecký,  ČRo
Kompletovat Korunu světa začal Radek Jaroš poté, co se mu podařilo získat Korunu Himálaje, tedy čtrnáct himálajských vrcholků, které přesahují výšku osmi kilometrů. Tu završil před třemi lety výstupem na K2.

"Dvacet let jsem jezdil za výzvou Himalájí. Vylezli jsme tam svého času krásné věci. Třeba alpským stylem Šiša Pangmu, což byla v době, kdy jsme ji lezli, poslední osmitisícovka, kde Češi ještě nestáli na hlavním vrcholu, zároveň jsme se vydali ve třech lidech na Kančenčongu, byl jsem například sám v na osmitisícovce se zánětem zubů, s nateklou pusou a vydržel jsem to," připomněl před časem Radek Jaroš.

Jako první Čech a teprve patnáctý na světě dokázal dosáhnout všech 14 osmitisícových vrcholů světa bez kyslíkového přístroje a zapsal se do síně slávy světového horolezectví.

"Vlastně když si člověk uvědomí, že jsem byl za 28 let teprve patnáctý člověk, který všechny osmitisícovky vylezl bez kyslíku, tak je to až neuvěřitelné," přiznává Radek Jaroš.