Hra o dezinformacích Fakescape získala cenu v USA

Julie Vinklová, foto: Fakescape

Je rok 2028, probíhají vymyšlené prezidentské volby. Studenti musí odhalit prezidentského kandidáta, který s nimi manipuluje a šíří dezinformace. Tak se dá ve stručnosti popsat hra Fakescape, kterou vyvinuli studenti Masarykovy univerzity.

Foto: Fakescape

Julie Vinklová,  foto: Fakescape
Je určená středoškolákům, kteří si díky ní mohou rozšiřovat svoje znalosti o dezinformačních zprávách a vůbec o mediálním prostředí. A slaví s hrou úspěchy i v zahraničí. Na jejím vývoji se podílela i Julie Vinklová.

"Studenti mají 4 úkoly, každý úkol je trochu jiný, a během nich mají odhalit, který z těch pěti kandidátů, je ten, který s nimi manipuluje a chce zrušit prázdniny."

Hra Fakescape je postavená na principech šifrované a únikové hry. Vyzkoušelo si ji už kolem 500 studentů. Proč je určená právě pro středoškoláky?

"To jsou ti, kteří budou volit v příštích prezidentských volbách. Vlastně se i trochu naučí o tom, co mohou sledovat, až budou další prezidentské volby. Třeba programy kandidátů, mohou v tom hledat dezinformace a podobné věci. když jsme s hrou začínali, tak jsme dělali dotazníky na začátku a po hře. Ptali jsme se, jestli jim připadají tyto informace jako důležité téma. Před hrou občas říkali, že si nemyslí, že to je velké téma, ale po hře, když si vše přehráli a ukázali jsme jim, jak ti lidé manipulují přes internet, tak se ta jejich pozornost na to, že tyto dezinformace existují, zvýšila."

Foto: Fakescape
Průměrně studentům zvládnutí hry trvá kolem dvaceti až třiceti minut. V následné diskusi pak probírají jednotlivé kroky, baví se třeba i o právních aspektech, kdy fiktivní kandidát porušuje ústavu. Autoři hry chtěli tuhle problematiku, tedy jak rozpoznat a ověřovat pravdivost informací, pojmout zábavnější formou. Při hraní si studenti na vlastní kůži vyzkoušejí, jak čelit nástrahám, které na ně v on-line prostředí čekají.

Autoři s takovým úspěchem v zahraničí nepočítali

Zatím existuje česká a slovenská verze hry. Anglická už finišuje, takže její tvůrci budou schopni vyrazit i do zahraničí. Zatím mají nasmlouvané Švédsko a Maďarsko. V týmu je zhruba 25 lidí, kteří většinou studují na Masarykově univerzitě politologii, žurnalistiku a bezpečnostní studia.

Foto: Fakescape
Se svou hrou slaví úspěch i v zahraničí. Fakescape obdržela cenu v USA od organizace, která usiluje o snižování extremismu ve společnosti.

"Tak to ocenění jsme získali v soutěži Peer-to-peer Facebook global digital challenge. V rámci téhle soutěže vlastně náš projekt vznikl. My jsme na katedře dostali příležitost vytvořit nějaký projekt. Asi nikdo z nás si nemyslel, že se do finále dostaneme. Protože tam se dostávají týmy, které třeba projekt vyvíjí druhým rokem, třetím rokem. My jsme začali v říjnu a hra byla zveřejněná v listopadu. Takže nikdo nečekal, že se tam dostaneme. Ale nakonec se to povedlo, jeli jsme do Washingtonu a po naší prezentaci jsme získali druhé místo, což je obrovský úspěch."