Humanitární vlaky z Česka na pomoc Ukrajině stojí kvůli chybě na Slovensku

V Košicích a jejich okolí zůstaly dnes stát dva vlaky, které vezou z České republiky humanitární pomoc Ukrajině a měly odvézt Ukrajince do Česka. Uvedl to zakladatel iniciativy Železnice pomáhá Albert Fikáček. Důvodem je podle něj administrativní chyba související s odbavením. Humanitární pomoc musí jet přes jiný přechod, Ukrajince je pak potřeba kontrolovat přímo na slovenských hrancích, což se dosud dělo až v České republice. Na Ukrajině podle Fikáčka na odvoz vlaky čekají stovky Ukrajinců, možná i přes tisícovku.

Česká ministerstva vnitra a dopravy uvedla, že vlaky z ČR dočasně nebudou jezdit pro běžence až na Ukrajinu. Uprchlíci ale mohou jet podle úřadů zdarma běžnými spoji z Košic, které budou případně posíleny. Humanitární pomoc přepraví nákladní vlaky.

Za dobu války na Ukrajině, kterou minulý týden ve čtvrtek napadlo Rusko, odjela z ČR na Ukrajinu na podnět iniciativy Železnice pomáhá už téměř desítka vlaků. Na Ukrajinu odvezla přes 180 tun humanitární pomoci. Zpět do ČR přivezla přes 3000 Ukrajinců.

Rusko napadlo Ukrajinu minulý týden ve čtvrtek. Boje si už vyžádaly mnoho obětí. Ze země prchlo přes milion a půl Ukrajinců. V obklíčeném ukrajinském Mariupolu v poledne mělo začít již druhé dočasné příměří, které mělo umožnit evakuaci civilních obyvatel. Kvůli pokračujícímu ruskému ostřelování ale i druhý pokus selhal, uvedl poradce ukrajinského ministra vnitra Anton Heraščenko. O přerušení evakuace informoval i Červený kříž.