Inflace v březnu podle analytiků zpomalila na 14,6 až 14,9 procenta

Tempo růstu spotřebitelských cen v Česku zpomaluje. Meziroční inflace v březnu byla v rozmezí 14,6 až 14,9 procenta po únorových 16,7 procenta, uvádějí analytici oslovení ČTK. Podle nich ke zvolnění inflace přispívají nižší ceny pohonných hmot i potravin. Český statistický úřad (ČSÚ) zveřejní údaje o březnové inflaci ve čtvrtek.

"V březnu by se podle předběžných údajů mohl dostavit pokles cen v kategorii potravin, což by se stalo poprvé od října roku 2021. Zlevňování jsme pozorovali i u pohonných hmot a s velkou pravděpodobností nastalo i v oddíle bydlení, kde již vzhledem k cenovým stropům není velký prostor pro zdražování energií, a uklidnění probíhá i v oblasti nemovitostí," uvedl hlavní ekonom Cyrrusu Vít Hradil.

Podle analytiků České spořitelny v březnu inflace zpomalila na 14,6 procenta a bude klesat i v dalších měsících. V červnu by měla dosáhnout 10,8 procenta a na počátku třetího čtvrtletí klesnout na jednociferné hodnoty. Celoroční průměrná inflace podle nich dosáhne 10,3 procenta po loňských 15,1 procenta.