Iniciativa: Na kompenzace by mohly dosáhnout podniky v insolvenci

Na vládní kompenzace by mohly nově dosáhnout i podniky v insolvenci. ČTK to po jednání ministra průmyslu a obchodu Karla Havlíčka (za ANO) se zástupci gastronomického odvětví řekl zástupce iniciativy za zachování provozu restaurací Chcípl PES Jiří Janeček. Podle Janečka ministerstvo souhlasí s tím, aby do podpůrných programů vytvořených v souvislosti s pandemií koronaviru byly zařazeny i firmy v insolvenci. Čeká se podle něj na souhlas Evropské komise.

Překážkou u žadatelů o kompenzace na zaměstnance by do budoucna nemuselo být ani pozdní odeslání výplat sociálního a zdravotního pojištění. Podle Janečka jsou případy, kdy firmy musejí dotace vracet i kvůli jednomu dni zpoždění. Ministr Havlíček podle něj pověřil své náměstky přípravou legislativní změny. Podle prezidenta Svazu obchodu a cestovního ruchu Tomáše Prouzy vládní kompenzace restauratérům pokryjí zhruba 30 až 40 procent obratu. Dlouhodobě upozorňuje na to, že do podpůrných programů nejsou zahrnuti dodavatelé do gastronomie.

Také veřejný ochránce práv Stanislav Křeček prověří vyloučení části podnikatelů z nároku na kompenzační bonus v souvislosti se zákazem nebo omezením podnikání kvůli pandemii. Ombudsman už požádal ministryni financí Alenu Schillerovou (za ANO) o vysvětlení. Na ombudsmana se podle mluvčí obrátila řada podnikatelů s námitkou, že jde o nespravedlivou a nedůvodnou podmínku. I když jsou v úpadku, dál podnikají a podnikáním se živí. Opatření proti šíření koronaviru jejich činnost omezila či zastavila, ale kompenzační bonus nedostanou.