V Česku za poslední rok přibylo bankrotujících firem, nejvíc na Karlovarsku

Firemních bankrotů v Česku přibývá. Za poslední rok jich podniky vyhlásily téměř 740, což je skoro o 100 více než o rok dříve. Vyplývá to z analýzy dat portálu 'Informace o firmách.cz', kterou provedla společnost CRIF.  Stojí za tím hlavně rostoucí ceny energií, materiálu, pohonných hmot, a také ruská invaze na Ukrajinu.

Letos za první čtyři měsíce vyhlásilo úpadek 58 obchodních společností, což je zhruba stejný počet jako loni. Co se týče bankrotů osobních a podnikatelských bankrotů, těch bylo letos od ledna do dubna vyhlášeno méně než ve stejném období loňského roku. Podle analytičky CRIF – Czech Credit Bureau Věry Kameníčkové nejde o výraznou změnu trendu.

Ilustrační foto: ds_30,  Pixabay,  Pixabay License

„Počet bankrotů společností za čtyři měsíce letošního roku byl sice nižší než ve stejném období roku loňského, avšak vyšší než v roce 2019. Počet návrhů na bankrot společností za první čtyři měsíce roku byl letos vyšší než v předchozích třech letech. Lze tudíž očekávat, že počet bankrotů obchodních společností v dalších měsících mírně poroste,“ vysvětluje analytička v tiskové zprávě.

Zároveň dodala, že počet bankrotů v průběhu roku kolísá a že se můžou vyskytnout měsíce s nízkým počtem insolvenčních návrhů nebo bankrotů obchodních společností.

Fungování byznysu podle Kameníčkové komplikují rostoucí ceny energií, materiálu i pohonných hmot. „Je to také válka na Ukrajině, která v některých případech narušuje již tak narušené dodavatelské vztahy. A snižuje i dostupnost některých komponentů a podobně,“ dodala.

Známý hotel i velká strojírenská firma

Nejvíce firemních bankrotů v přepočtu na 10 tisíc podniků bylo v uplynulých dvanácti měsících vyhlášeno na Karlovarsku a v Ústeckém kraji. V dubnu bylo nejvíce firemních bankrotů vyhlášeno v Praze a v Jihomoravském kraji.

„Nejvíc bankrotů bylo vyhlášeno, jako vždy, v odvětví obchod, dále jsou to profesní vědecké a technické činnosti. Nejhůře na tom byly společnosti v dopravě a skladování a ubytování, stravování a pohostinství,“ upřesnila Kameníčková.

V dubnu vyhlásily bankrot i velké firmy. Patří mez ně strojírenská firma TRATEC-CS, která působila v oblasti dodávek interiérů kolejových vozidel. Společnost zaměstnávala více než 100 lidí a její obrat byl vyšší než 100 milionů korun. Další velkou firmou byla společnost Františkovy lázně SAVOY ze skupiny Arca Investments, která v lázeňském městě provozovala známý hotel.