Inspekce EU začne s kontrolou potravinářů v úterý v Praze

Inspektoři Evropské unie začnou s prověrkou vybraných potravinářských závodů v úterý v Praze. Ve středu hodlají pokračovat na Plzeňsku a ve čtvrtek ve středních Čechách. Podniky, které navštíví, si vybírají kontroloři sami. Do pátku, kdy pětidenní mise skončí, mohou prověřit kolem 15 provozů, soudí mluvčí Stání veterinární správy Josef Duben. Dvoučlenná inspekce si podle něj hodlá prohlédnout závody na červené a bílé maso, zpracovatele zvěřiny a mlékárny. Při předchozí lednové misi evropští inspektoři namátkově prověřili několik desítek provozů a objevili přitom i některá nevyhovující pracoviště.

Podle ústředního ředitele Státní veterinární správy Milana Maleny si inspektoři konkrétní podniky vyberou až na příslušných krajských veterinárních správách. Vedle úrovně veterinárního dozoru nad zpracovateli živočišných produktů se zaměří také na identifikaci a přesuny zvířat. Pokud by kontrola zjistila vážné prohřešky proti unijním předpisům, mohla by Evropská komise v krajním případě přijmout vůči Česku ochranná opatření, tedy omezit přístup tuzemských potravin na evropský trh. "Státní veterinární správa prověřila všechny zpracovatele, kteří smějí vyvážet do členských států EU, a neočekává problémy, jež by znamenaly omezení možnosti exportu na evropský trh," uvedl dříve Duben.

Na společný trh Evropské unie může od května dodávat asi čtvrtina tuzemských provozů na zpracování živočišných produktů. Jde o ty, které splnily standardy požadované pro zpracovatele s velkou kapacitou. Zbytek může působit na místním trhu v rámci České republiky. Od poloviny loňského roku do konce letošního března veterináři uzavřeli kvůli nesplnění požadavků necelých 600 z celkových více než 4000 provozů.