Irák - situace

Irácký ministr informací Muhammad Sahháf prohlásil, že americko-britské jednotky jsou na bagdádském mezinárodním letišti zcela "obklíčeny", a slíbil jim na tuto noc "neobvyklou operaci". Vyloučil však užití zbraní hromadného ničení. Spojenci naopak oznámili, že mají bývalé mezinárodní letiště Saddáma Husajna, které podle svých slov přejmenovali na Bagdádské mezinárodní letiště, pod kontrolou, i když tam stále probíhají sporadické boje.

Americké zdroje oznámily, že jednotky amerického námořnictva zničily při postupu na Bagdád obrněnou divizi Nidá irácké elitní Republikánské gardy. Dvě brigády divize prý byly rozprášeny a třetí je nezvěstná. Na jihu Iráku se americkým vojákům vzdalo 2 a půl tisíce příslušníků irácké republikánské gardy u města Kut. Oznámili to spojenci s tím, že celkový počet zajatců tak stoupl na 9000. Britští vojáci postoupili k centru jihoiráckého střediska Basra.

Američtí vojáci v průmyslovém objektu jižně od Bagdádu objevili tisíce krabiček s neznámou tekutinou a bílým práškem, protilátku proti nervovému plynu a dokumenty o vedení chemické války v arabštině. Vysoký americký představitel, obeznámený s prvními testy, agentuře AP sdělil, že prášek byl zřejmě výbušnina. Později oznámily americké zdroje druhý obdobný nález domnělých chemikálií. Továrna, v níž byly podezřelé látky objeveny, leží ve městě Latifíja asi 40 kilometrů jižně od Bagdádu. Objekt byl označen za podezřelý Mezinárodní agenturou pro atomovou energii (MAAE) jako možné místo skladování chemických, biologických a jaderných zbraní.