Ivan Hlas - Šakal z Hanspaulky

Ivan Hlas, foto: Petra Ševců, archiv ČRo
0:00
/
0:00

Jeden z nejznámějších českých zpěváků a skladatelů, Ivan Hlas, slaví 65. narozeniny.

Ivan Hlas,  foto: Petra Ševců,  archiv ČRo

Ivan Hlas,  foto: ČT
Vyučený knihkupec, ale také pošťák, kulisák, zelinář či topič. To jsou některé z profesí, které Ivan Hlas během svého bohatého života dělal, než se stal známým jako zpěvák - kytarista - skladatel. Během své kariéry napsal mnoho písní, které doslova zlidověly. Možná i proto, že nepoužívá žádné složité texty či hudební aranže, ale že zpívá tak říkajíc o životě. Jako například v písni Malagelo, která nese název podle kořeněného dezertního vína, které se prodávalo v 70. letech v Československu. Ivan Hlas tuto píseň nahrál v roce 1991 na albu Cesta tam a zase zpátky. O dva roky později vydal album s krátkým názvem „ L. P. 1993 “. Na tomto albu vyšel jeden z největších hitů Ivana Hlase Karlín.

Ivan Hlas se narodil na pražských Vinohradech, ale když mu byly čtyři roky, přestěhovali se jeho rodiče přes řeku na Hanspaulku v pražské čtvrti Dejvice, která mu v jeho pozdějších letech byla nejednou inspirací. Hanspaulce věnoval také jednu ze svých skladeb - Hanspaul City.

Šakalí léta
Dejvice se staly kulisou veleúspěšného muzikálu Šakalí léta, za jehož soundtrackem stojí právě Ivan Hlas. Příběh vypráví o konci padesátých let v komunistickém Československu a tom jaké to je, když někam vtrhne rock'n'roll. Film měl premiéru v roce 1993, získal Českého lva za nejlepší film a Ivan Hlas cenu za nejlepší soundtrack. Asi nejznámější písní tohoto filmu je píseň s názvem "Na kolena".

Z dalších písní, které dodnes pravidelně znějí z rádií, připomeňme třeba Aranka umí hula hop z alba Tanec při svíčkách, Marie, dej mi čaj z alba To nejlepší, texty pak Ivan Hlas opatřil slavnou Zemi vzdálenou pro Kamila Střihavku nebo dnes už legendární Karvinou pro Yo Yo Band…